Симеонов: БТПП подкрепа пенсионната реформа, нееднозначно

20.07.2010 12:22     Препратка към сайта

Позицията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е, че трябва да се подкрепят, макар и нееднозначно, мерките на правителството по отношение на пенсионната реформа. Това стана ясно от думите на Цветан Симеонов, председател на БТПП, на излизане от заседание на Тристранния съвет за сътрудничество, предаде репортер на БГНЕС. Според Симеонов предложената реформа ще доведе до попълване на дефицита в пенсионния фонд на НОИ и до намаляване обхвата на сивия сектор. Все още няма окончателно решение дали увеличаването на стажа и на възрастта за пенсиониране ще става поетапно и окончателно от следващата година. По негово мнение, не е конструктивна позицията за тотално отричане на всичко, както искат синдикатите. По отношение на криминализирането на невнасянето на осигурителните вноски той обясни, че е необходимо да се продължи обсъждането. Симеонов каза, че по време на заседанието министър Тотю Младенов е съобщил, че в 45% от фирмите, които са били проверявани от МТСП, са срещани нередности. Социалните партньори имат сериозни различия и по отношение на намерението на правителството да премахне възможността работодателят да освободи работник или служител, набрал изискуемия стаж и навършил годините за пенсиониране. /БГНЕС /

 

 
Мерките на правителството по Кодекса за социално осигуряване трябва да бъдат подкрепени, според БТПП

20 юли 2010 | 12:35 | Агенция "Фокус"     Препратка към сайта

Позицията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е, че трябва да се подкрепят, макар и не еднозначни, мерките на правителството по Кодекса за социално осигуряване, защото трябва нещата да се движат към попълване на фондовете на НОИ и към намаляване на сивия сектор. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов, който взе участие в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Симеонов обясни, че на заседанието все още не е взето окончателно решение относно спорната промяна за увеличаването на осигурителния стаж. Позициите по този въпрос са раздвижени, а синдикатите са категорично против, каза още той. „Не е конструктивна позицията за тотално отричане на всичко. Нашите анализатори, за съжаление, не виждат по-добра алтернатива от мерките на правителството. Това не е добро решение, тежест е за всички- работещи и работодатели, но ако има по-добро решение, търговската палата може да го подкрепи”, каза още той. Относно мярката за криманилизиране на невнасянето на осигурителните вноски Симеонов заяви, че трябва да се приложи диференциран подход. По време на заседанието социалният министър Тотю Младенов е заявил, че около 4-5% са нередовните фирми, които не внасят вноски. „Ако прибързано се въведе мярката за криминализиране, няма ли да напълним затворите само с невнасящите осигуровки? Ние подкрепяме едно обмисляне на въпроса”, каза още той.
Весела БАРЪМОВА

 

 
Синдикатите недоволни от дебатите за пенсионната реформа

    Препратка към сайта

Държавата отстъпи пред синдикатите за по-късното пенсиониране на работещите при тежки условия на труд. Въпреки това, синдикатите останаха недоволни от днешните дебати за пенсионната реформа и демонстративно напуснаха заседанието на съвета за тристранно сътрудничество. Те поискаха спорните въпроси за пенсионирането да се решават с референдум.

Само народът може да реши дали да се вдига стажът за пенсия или да се вдигнат осигуровките. С този аргумент и обидени от преговорите синдикатите напуснаха със скандал заседанието на Тристранката.

"Не сме склонни да участваме в дискусия дали да ни обесят, или да ни удавят. Напротив, ще покажем на властта, че ако се стигне дотам хората ще кажат това, което мислят от площада", коментира Пламен Димитров.

От своя страна работодателите отново заявиха твърдата си позиция, че сега не му е времето да се вдигат осигуровки.

"Връщането на размера на осигурителните вноски ще има нулев ефект, даже и отрицателен - ще увеличи сивия сектор", заяви Цветан Симеонов, от БТПП.

Според социалния министър Тотю Младенов, за вдигане на осигуровки ще се мисли през 2012 година, когато излезем от кризата. И за да успокои страстите, увери, че правителството ще се съобрази с предложенията на синдикатите поне що се отнася до условията на пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. Това са около 120 хиляди души, сред които миньори, металурзи, летци. За тях се предлагаше от юли догодина да се вдигне на куп възрастта за пенсиониране с от 3 до 5 години, съответно за мъжете и жените.

"За тях има логика това, което казват синдикатите. И ние донякъде ще се съобразим. Ще предложим един по-плавен преход за тях, това е важно,, тъй като те работят при тежки условия на труд", каза министър Тотю Младенов.

Следващата седмица ще стане ясен окончателният вариант и на останалите промени в Кодекса за социално осигуряване, след което ще влязат за гласуване от Министерския съвет.

 

 
Ще се увеличава поетапно възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд.
20 юли 2010 | 14:16 | Агенция "Фокус"     Препратка към сайта

Ще се увеличава поетапно възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд – с една година от 1 януари 2011 г. С четири години ще бъде продължен преходният период, съобщи социалният министър Тотю Младенов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Младенов подчерта, че работниците от първа и втора категория са над 120 000 души в България – миньори, металурзи, транспортни работници. По отношение на тях правителството ще се съобрази с предложението на синдикатите за по-плавен период на увеличаване на възрастта за пенсиониране. Що се отнася до армията и полицията – осигурителният стаж ще се увеличи с по 3 години от 1 юли 2011 г., както за останалите категории труд.
Относно криминализирането на неплащането на осигурителни вноски министърът каза, че е разговарял с правосъдния министър Маргарита Попова и промените в това отношение, ще се дискутират след приемането на новия НПК, който ще се гледа през октомври тази година. Ще бъдат предложени по-кратки срокове за изплащане на лихвите за невнесени осигуровки, което ще важи само за стари задължения. Към 31 юли 2010 г. ще се даде възможност тези, които могат да платят главниците и ще им бъдат опростени лихвите еднократно. Това се прави, за да не губят хората осигурителни права за времето, в което не са получавали плащания от своя работодател.
В противоречие с председателя на БТПП Цветан Симеонов, Младенов каза, че на заседанието е постигнато споразумение за отпадане на възможността работодателят да освободи служител, навършил годините за пенсиониране и придобил необходимия стаж.
Според Младенов, 39% от хората твърдят, че биха желали да продължат да работят, след като навършат години за пенсиониране и осигурителен стаж. „Това, което предлагаме, е най-безболезнено от това, което се прави в цяла Европа”, заяви социалният министър. По думите му осигурителните вноски трябва да се вдигнат след кризата – от 1 януари 2012 година.
Промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат обсъждани на експертно ниво още два-три дни и през следващата седмица ще бъдат приети от Министерски съвет и внесени в парламента, за да може да се гледат от Народното събрание веднага след ваканцията.
Весела БАРЪМОВА

 

 
Тотю Младенов: Увеличават стажа за пенсиониране с 3 години
20 юли 2010 14:16     Препратка към сайта

Тотю МладеновСофия /КРОСС/ Запазваме сегашните нива на годините за пенсиониране - 60 години за жените и 63 години за мъжете, като увеличаваме с 3 години осигурителния стаж и правим системата толкова гъвката, че даваме възможност на хората, на които не им достигат до 3 години осигурителен стаж, да могат да се пенсионират по-рано с коефициент 0,2% по-малък на пенсията и обратното - хората, които продължат да работят по-дълго на пазара на труда, да им се даде коригиращ коефициент с 3% на година. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
По думите му, вдигането на общия осигурителен стаж за пенсиониране ще важи за всички, включително за армията и полицията. Той подчерта още: „Предлагаме най-безболезненото, което се прави в цялата Европа. Виждате, че Европа отива към 65 - 67 години условия за пенсиониране". Министърът посочи също, че промените не предвиждат отнемане на правото на работодателя да освобождава работник, навършил пенсионна възраст. Младенов каза, че в следващите няколко дни спорните идеи могат да бъдат обсъдени със синдикатите на експертно ниво.

Това, което се прави като стратегия, няма да доведе до стабилизацията на НОИ, каза председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, след като напусна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Синдикатите напуснаха тристранката заради двумесечното отлагане на дебата , техните искания и предложения.
Тренчев заяви, че ще поиска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да му обясни аргументите си. По думите на Тренчев НОИ е бил системно дестабилизиран от политическите решения за намаляване на вноските. „Не можем да приемем, че единственото лекарство е увеличаването на пенсионната възраст макар, че те го маскират зад увеличаване на стажа, защото ние не сме вече в ерата на развития социализъм, когато работата беше гарантирана", каза Тренчев.
Той обясни, че сега много хора имат прекъсвания на трудовия стаж и това би се отразило на годините за пенсиониране.
От КНСБ искат референдум за пенсионната реформа, каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Да увеличим вноската за НОИ или да вдигнем стажа и възрастта за пенсиониране, е въпросът на който КНСБ счита че трябва да отговори българският народ. По думите му управляващите казват, че решенията са на изхода. От КНСБ обаче считат ,че решенията са увеличаване на вноските до предишния им размер, капитализиране на системата и да не се вдига стажа и възрастта за пенсиониране. „Искаме да видим рамката на входа и на изхода и да търсим решения в нея, но не сме склонни да участваме в дискусия „да ни обесят или да ни удавят", каза още Димитров.
Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов обясни, че синдикатите са представили седем точки на правителството още през май. По думите му на българските граждани трябва да е гарантирана заетостта и да получават адекватна пенсия. „Това, което ни се предлага не стабилизира системата, в същото време натоварва хората, т.е. продължава се периода до пенсия, а финансовият резултат е минимален, каза Кокалов. По думите му сега държавата трябва да внася тези вноски поетапно и да криминализира невнасянето на вноски от работодателите. Той обясни, че причината да искат среща с премиера и то още преди заседанието на Министерски съвет е да кажат , че предложенията не са балансирани и създават напрежение.
Според председателя на БТПП Цветан Симеонов отрицанието трябва да е съпътствано с други предложения за пенсионната реформа. По думите му анализаторите от палатата не виждат по-добра алтернатива. „Това не е добро решение, а тежест за всички, включително и за работодатели и за работници, но ако има по-добро решение БТПП може да го подкрепи", каза Симеонов. Той прикани към едно по-сериозно обмисляне на въпроса с криминализирането на невнасянето на осигурителни вноски. Според него всички аргументи за важността от внасянето на тези вноски е твърде подобна на внасянето от данъците. По думите му така се поставят в по-благоприятно положение онези работодатели и работници, които не внасят вноски в пълния им размер или са в сивия сектор. Той съобщи, че около 40% са хората и фирмите, които са в нарушение, са констатирали от Министерството на труда и социалната политика. „Иде логичният въпрос, ако се въведе мярката за криминализиране няма ли да напълним затворите само с невнасящи осигуровки, каза Симеонов. Според него трябва да има диференциран подход, но всичко е въпрос на изследване и проучване. Друг важен проблем, според него, е намерението на правителството, да премахне възможността на работодателя след набирането на съответния трудов стаж и след навършване на определена възраст да освободи работника, който счита, че не му е нужен. „Знаем колко много хора работят след пенсионна възраст заради професионалния им опит и знанията им. В този смисъл едно прибързано отменяне на тази разпоредба не би било действие в правилната насока. Според него връщането на пенсионните осигуровки ще има нулев ефект и само ще увеличи сивия сектор. „Реформата е наложителна, бихме искали да чуем от синдикатите не заплахи със стачки, а алтернативи", каза Симеонов.

 

 
Няма окончателно решение за увеличаването на осигурителния стаж
20 юли 2010 12:46     Препратка към сайта

Позицията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ е, че трябва да се подкрепят, макар и нееднозначно, мерките на правителството по отношение на пенсионната реформа. Това стана ясно от думите на Цветан Симеонов, председател на БТПП, на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.
Според Симеонов, предложената реформа ще доведе до попълване на дефицита в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт /НОИ/ и до намаляване обхвата на сивия сектор.
Все още няма окончателно решение дали увеличаването на стажа и на възрастта за пенсиониране ще става поетапно и окончателно от следващата година.
По негово мнение, не е конструктивна позицията за тотално отричане на всичко, както искат синдикатите.
По отношение на криминализирането на невнасянето на осигурителните вноски той обясни, че е необходимо да се продължи обсъждането.
Симеонов каза, че по време на заседанието министър Тотю Младенов е съобщил, че в 45% от фирмите, които са били проверявани от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, са срещани нередности.
Социалните партньори имат сериозни различия и по отношение на намерението на правителството да премахне възможността работодателят да освободи работник или служител, набрал изискуемия стаж и навършил годините за пенсиониране. БГНЕС


 
От 1 юли 2011 г. се вдига осигурителният стаж*
20.07.2010г.     Препратка към сайта

От 1 юли 2011 г. се вдига осигурителният стаж**Информацията е актуализирана в 15:30 часа
 
Необходимият осигурителният стаж за пенсиониране ще се повиши с три години от 1 юли 2011 г. и мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените след 37 години. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което държавата, работодателите и синдикатите обсъдиха промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО).
За работещите при първа и втора категория труд необходимата възраст за пенсиониране ще бъде повишавана поетапно, а не както беше първоначалното предложение - с три години наведнъж. Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 януари 2011 г. до 2014 г.
По думите на министъра, в първа и втора категория труд работят над 120 000 души при по-тежки условия на труд - миньори, летци, металурзи, химици и транспортни работници, и затова при тях преходът трябва да бъде по-плавен.
За работещите в армията и полицията осигурителният стаж се повишава с три години, както за всички останали, съобщи Младенов.
Министър Младенов добави, че правителството се е съобразило с предложенията на синдикатите за поетапно увеличаване на необходимата възраст за пенсиониране.
От 2012 г. ще се мисли за увеличаване на осигурителната вноска. По време на криза не трябва да се повишават данъци и осигуровки, коментира министърът.
По думите на министър Млаенов така замислената реформа е най-приемливият вариант за стабилизиране на пенсионната система.

Правим системата толкова гъвкава, че даваме възможност на хора, на които не им достигат до три години осигурителен стаж, да могат да се пенсионират по-рано с коефициент 0,2 на сто по-малък на пенсията на месец. И обратно, хората, които продължат да работят по-дълго на пазара на труда, да им се даде коригиращ коефициент с 3 процента на година, каза Младенов.

Криминализирането на невнасянето на осигурителните вноски ще бъде отложено за след октомври т.г. Затова е помолила правосъдният министър Маргарита Попова, тъй като в момента тече усилена работа по изготвянето на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).
Управляващите ще предложат и по-кратки срокове за длъжниците към НОИ, като само за стари задължения до 30 юни ще се даде възможност на тези, които могат да изплатят главницата, да им бъдат опростени лихвите.
Промените не предвиждат отнемане на правото на работодателя да освобождава работник, навършил пенсионна възраст.
Синдикатите от своя страна настояват за среща с премиера, преди да бъдат гласувани промените в Кодекса за социално осигуряване. Това заявиха пред журналисти лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Заради спорните моменти при обсъждането на пенсионната реформа днес те напуснаха демонстративно заседанието на тристранния съвет.
Според представителите на синдикатите, правителството от два месеца отлага дебата по техните предложения за реформа в пенсионната система и сега е наложително премиерът да изслуша техните искания, както и да се вземе предвид мнението на хората. Според синдикатите това, което предлага кабинетът, няма да доведе до стабилизация на Националния осигурителен институт, което е една от целите на пенсионната реформа.
Тренчев и Димитров посочиха, че е необходим референдум за предпочитанията на българите - дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за пенсиониране. Според тях дестабилизирането на системата е причинено от непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска, включително и от това правителство. По думите им увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Нека да питаме народа. Един референдум, господин премиер, питате народа какво предпочита: да се увеличи вноската с еди-колко си процента, плавно във времето, или да му се вдигна стажът или възрастта. Тогава ще намерим решението и ще търсим вече детайлите на експертно ниво, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Бизнесът не е държавата, защо само него пазим; той с нищо не е съгласен, коментираха от синдикатите.
Седем са общо точките, с които синдикатите настояват правителството да се съобрази при вземането на решения за пенсионната реформа. Те са свързани с увеличаване на вноската и мерки за повишаване на контрола по внасянето на осигуровки, а също и с осигуряване на адекватни пенсии.
По-рано днес председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че работодателите са склонни за по-плавно увеличаване на осигурителния стаж, но по-добра алтернатива от увеличаването на стажа няма. Симеонов посочи, че министър Тотю Младенов е цитирал данни, според които 45 на сто от фирмите имат проблеми с неспазването на трудовото законодателство. Ако се въведе прибързано криминализирането на невнасянето на осигуровки, затворите ще се напълнят само с работодатели, смята Симеонов.
Окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат гласувани от правителството следващата седмица. Следващата седмица имаме среща с парламентарните групи в парламента по тези въпроси, така че смятам, че нищо фатално не е станало, допълни министърът.
Използвана е информация на БГНЕС, bTV, Dariknews.bg, БТА

 

 
От 1 юли 2011 г. се вдига осигурителният стаж
20 Юли 2010 14:36 | Новини     Препратка към сайта

От 1 юли 2011 г. се вдига осигурителният стаж*От 2012 г. ще се мисли за увеличаване и на осигурителната вноска. Синдикатите искат референдум за пенсионната реформа

Необходимият осигурителният стаж за пенсиониране ще се повиши с три години от 1 юли 2011 г. и мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените след 37 години. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което държавата, работодателите и синдикатите обсъдиха промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО).
За работещите при първа и втора категория труд необходимата възраст за пенсиониране ще бъде повишавана поетапно, а не както беше първоначалното предложение - с три години наведнъж. Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 януари 2011 г. до 2014 г.
По думите на министъра, в първа и втора категория труд работят над 120 000 души при по-тежки условия на труд - миньори, летци, металурзи, химици и транспортни работници, и затова при тях преходът трябва да бъде по-плавен.
За работещите в армията и полицията осигурителният стаж се повишава с три години, както за всички останали, съобщи Младенов.
Министър Младенов добави, че правителството се е съобразило с предложенията на синдикатите запоетапно увеличаване на необходимата възраст за пенсиониране.
От 2012 г. ще се мисли за увеличаване на осигурителната вноска. По време на криза не трябва да се повишават данъци и осигуровки, коментира министърът.
По думите на министър Млаенов така замислената реформа е най-приемливият вариант за стабилизиране на пенсионната система.
Правим системата толкова гъвкава, че даваме възможност на хора, на които не им достигат до три години осигурителен стаж, да могат да се пенсионират по-рано с коефициент 0,2 на сто по-малък на пенсията на месец. И обратно, хората, които продължат да работят по-дълго на пазара на труда, да им се даде коригиращ коефициент с 3 процента на година, каза Младенов.
Криминализирането на невнасянето на осигурителните вноски ще бъде отложено за след октомври т.г. Затова е помолила правосъдният министър Маргарита Попова, тъй като в момента тече усилена работа по изготвянето на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).
Министър Младенов съобщи още, че се предвижда възможност за опрощаване на лихвите за стари задължения на работодателите към държавата, натрупани към 30 юни 2010 г. Това ще даде възможност до края на годината на платилите главницата да им се опростят еднократно лихвите. Работниците и служителите не трябва да губят осигурителни права през времето, когато не са получавали плащания от работодателя си, поясни министърът.
Промените не предвиждат отнемане на правото на работодателя да освобождава работник, навършил пенсионна възраст.
Синдикатите от своя страна настояват за среща с премиера, преди да бъдат гласувани промените в Кодекса за социално осигуряване. Това заявиха пред журналисти лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Заради спорните моменти при обсъждането на пенсионната реформа днес те напуснаха демонстративно заседанието на тристранния съвет.
Според представителите на синдикатите, правителството от два месеца отлага дебата по техните предложения за реформа в пенсионната система и сега е наложително премиерът да изслуша техните искания, както и да се вземе предвид мнението на хората. Според синдикатите това, което предлага кабинетът, няма да доведе до стабилизация на Националния осигурителен институт, което е една от целите на пенсионната реформа.
Тренчев и Димитров посочиха, че е необходим референдум за предпочитанията на българите - дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за пенсиониране. Според тях дестабилизирането на системата е причинено от непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска, включително и от това правителство. По думите им увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.
Нека да питаме народа. Един референдум, господин премиер, питате народа какво предпочита: да се увеличи вноската с еди-колко си процента, плавно във времето, или да му се вдигна стажът или възрастта. Тогава ще намерим решението и ще търсим вече детайлите на експертно ниво, каза Пламен Димитров от КНСБ.
Бизнесът не е държавата, защо само него пазим; той с нищо не е съгласен, коментираха от синдикатите.
Седем са общо точките, с които синдикатите настояват правителството да се съобрази при вземането на решения за пенсионната реформа. Те са свързани с увеличаване на вноската и мерки за повишаване на контрола по внасянето на осигуровки, а също и с осигуряване на адекватни пенсии.
По-рано днес председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че работодателите са склонни за по-плавно увеличаване на осигурителния стаж, но по-добра алтернатива от увеличаването на стажа няма. Симеонов посочи, че министър Тотю Младенов е цитирал данни, според които 45 на сто от фирмите имат проблеми с неспазването на трудовото законодателство. Ако се въведе прибързано криминализирането на невнасянето на осигуровки, затворите ще се напълнят само с работодатели, смята Симеонов.
Окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат гласувани от правителството следващата седмица. В следващите дни експерти от синдикалните и работодателските организации, както и представители на правителството ще продължат работата по промените в Кодекса за социално осигуряване. Ще бъдат взети предвид някои от предложенията на социалните партньори, коментира Тотю Младенов.

 

 
Скандал в тристранката заради пенсиите
21. Юли 2010, брой 165     Препратка към сайта

Синдикатите искат референдум за реформата
Час преди началото на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество от централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че техните ръководства ще напуснат сбирката.
Двата синдиката настояват за гратисен период, след който да бъде задействана предложената от кабинета пенсионна реформа. Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обявиха, че настояват за среща с Бойко Борисов преди гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване.
След демонстративното напускане на синдикатите заседанието на тристранния съвет продължи само с представители на бизнеса и правителството.
Тренчев и Димитров заявиха, че е необходим референдум, който да определи какво предпочитат българите - увеличаване на осигурителната вноска или на необходимия стаж за пенсиониране. Правителството от два месеца отлага дебата по предложенията за реформа в пенсионната система, но вече е наложително да вземе предвид мнението на хората, смятат синдикатите. Това, което предлага правителството, няма да доведе до стабилизация на НОИ, което е една от целите на реформата, категорични са от КНСБ и "Подкрепа". Според тях увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.
Седем са точките, с които синдикатите настояват правителството да се съобрази при пенсионната реформа. Те са свързани с увеличаване на вноската и мерки за повишаване на контрола по внасянето на осигуровки, а също и с осигуряване на адекватни пенсии.
Бизнесът не е държавата, защо само него пазим - той с нищо не е съгласен, коментираха синдикатите. По-рано вчера председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че работодателите са склонни за по-плавно увеличаване на стажа, но по-добра алтернатива от това няма. Според Пламен Димитров именно работниците, а не работодателите, трябва да бъдат питани за пенсионната реформа.
Константин Тренчев смята, че министърът на финансите Симеон Дянков е основният двигател на пенсионната реформа, а социалният министър е принуден да се съгласява. По думите на Тренчев решенията на Дянков са в конфликт с мненията не само на синдикатите, но и на цялото общество.
Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ:
На протест!
Независимо от финансовите затруднения българските граждани ще излязат на протест. С увеличението на осигурителния стаж и възрастта при такава безработица и съкращения българинът стига дотам, че не може да работи до пенсия. Това заяви вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Затова се обединихме и в деня, в който се гласува Кодексът за социално осигуряване, структурите на КНСБ ще призоват гражданите към протестни действия, допълни той. Категорични сме, че те ще бъдат пред Народното събрание, за да покажем, че това, което се предлага, не решава проблемите на НОИ, категоричен бе Никифоров. Дупката в института е 1,8 млрд. лв. Това е в резултат на политически грешки, а не на грешки на трудещите се, които си плащат осигуровките. Над 300 млн. лв. дължи бизнесът на НОИ, каза Никифоров.
Качват възрастта плавно
Необходимият стаж за пенсиониране ще се повиши с три години от 1 юли 2011 г. и мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените след 37 години. Това съобщи Тотю Младенов. За работещите при първа и втора категория труд необходимата възраст за пенсиониране ще бъде повишавана поетапно, а не както беше първоначалното предложение - с 3 години наведнъж.
Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 януари 2011 г. до 2014 г. В първа и втора категория работят над 120 000 човека при по-тежки условия на труд - миньори, летци, металурзи, химици и транспортни работници, каза министърът. За работещите в армията и полицията осигурителният стаж се повишава с три години, както за всички останали, съобщи Младенов.
От 2012 г. щяло да се мисли за увеличаване на осигурителната вноска.

 

 

Вестник пари – стр.7

    БСК предлага стажът да се вдига поетапно до 2015 г.

Заради реформата в осигуряването НОИ предупреди за бум на нови пенсионери
Вдигането на осигурителния стаж с три години да стане постепенно, на етапи, до 2014-2015 п, предлага Българската стопанска камара. Целта е да тушира вълната от рано пенсиониращи се българи, за която вече предупреждават от НОИ.
Бум на пенсионери
Новината, че правителството ще вдига от средата на 2011 г. необходимия за пенсиониране стаж от 34 на 37 години за жените и от 37 на 40 години за мъжете, вече води до ръст на молбите за пенсиониране в НОИ. Тази тенденция се подсилва и от промените в Кодекса на труда, с които се налага всички стари отпуски да бъдат изчистени до края на 2011 г. Хората с натрупани много почивни дни, които са навършили пенсионна възраст, но още работят, не искат да излизат в отпуск, а да получат парични обезщетения. Затова, въпреки че имат възможност да останат още на работа, те предпочитат да се пенсионират, преди промените в КСО да влязат в сила. Бумът от нови пенсионери заради реформата в осигуряването рискува да изправи пред допълнителни проблеми бюджета на НОИ, смятат от БСК. В същото време друга работодателска организация - БТПП, предложи вдигането на осигурителния стаж да стане от началото на 2012 г., а не от средата на 2011 г.
Против
Синдикатите категорично обявиха, че няма да подкрепят пенсионната реформа във варианта, разписан в проекта за изменение на Кодекса на труда. Днес той ще се обсъжда на заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Никога не сме се съгласявали да се увеличава осигурителният стаж, без преди това да се направят редица промени, които да гарантират дългосрочната финансова стабилност на системата, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов. Едно от условията и на КНСБ, и на КТ „Подкрепа" е поетапно да се вдигне осигурителната вноска с 6-7%. От КНСБ заявиха още, че са против вдигането на възрастта за пенсиониране с пет години за жените и с три за мъжете, които работят при първа и втора категория труд - промяна, която също е включена в новия КСО.
Забележки
Работодателските организации също имат много забележки към промените в КСО. Не приемаме отменянето на правото на работодателя да прекрати с предизвестие трудовия договор с работник, който вече е придобил право на пенсия, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП. Според него няма пречки тези работници да започнат друга по характер работа, която да отговаря на техните възрастови възможности. От БСК пък ще оспорят предложението в Наказателния кодекс да се криминализира неплащането на осигурителни вноски. Камарата е и срещу освобождаването на всички от лихви върху неплатени осигуровки. Въпреки спорните промени работодателските организации смятат, че не трябва да има забавяне на пенсионната реформа. В противен случай сме изправени пред риск да се стигне до увеличаване на данъчната и осигурителната тежест, коментира Димитър Бранков, зам.-председател на БСК