СЪБОТА, 26 Юни 2010

Бизнесът: Скандалите плашат инвеститорите

Препратка към сайта

Институциите трябва да престанат да се конфронтират, защото така плашат чуждите инвеститори. Това призова Бизнесът след среща с президента Георги Първанов. Държавният глава прие последователно Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара, и Васил Велев от Съюза на индустриалния капитал.
"Трябва да се говори еднопосочно и да не се плашат инвеститорите", призова още Симеонов. Той се оплакал на президента, че Банката за развитие връща на компаниите държавния дълг със 7% намаление. По тази причина Симеонов призова членовете на Палатата да не приемат този вариант и да не си вземат парите в намален размер.
"България попада в капана на двоен дефицит - и по текущата, и по валутната сметка", каза пък Божидар Данев от Българската стопанска камара. Той предупредил държавния глава, че родната икономика продължава да затъва и само промишлеността се съживява. Шефът на асоциацията за индустриален капитал Васил Велев пък се оплакал, че разплащането на държавата към бизнеса не се е придвижило особено напред, с изключение на връщането на ДДС.

Милена Минчева

   

Събота, 26-ти Юни 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 593; коментари: 2

Първанов и работодатели: Краят на кризата не се вижда

Препратка към сайта

Първанов и работодатели: Краят на кризата не се вижда      
Първанов чу мнението на работодателите преди дискусията, която организира другата неделя.
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН


 
Краят на кризата е далече, около това се обединиха президентът Георги Първанов и председателите на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Съюза на индустриалния капитал Божидар Данев, Цветан Симеонов и Васил Велев. Президентът ги покани вчера, за да чуе мнението им преди организираната от него дискусия “Заетост в условията на криза и предизвикателствата на новия растеж”.

Въпреки първоначалните позитивни сигнали за оживление в българската икономика страната все още функционира в условията на криза. Това налага увеличаване на ефективността при усвояване на европейските фондове, ускоряване на реформите в държавната администрация, предприемане на действия за нарастване на приходната част на бюджета, смятат работодателите и президентът. Всяка от организациите постави въпроса за необходимостта от бързо разплащане на държавните задължения към фирмите като най-ефективно средство за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, фалитите и безработицата.

Според Данев много от приетите антикризисни мерки се изпълняват само в разходната си част. Това води до увеличаване на дупката между приходи и разходи и по този начин се задълбочава кризата.

До края на годината ще продължат закриванията на фирми, тъй като нямат възможност за инвестиции в нови пазари, каза и Симеонов. Според него има известно подобрение в работата по усвояване на еврофондове, но процентът им е под 10, което е обезпокоително. Никой не прощава на фирмите, че не са си платили задълженията, каза Симеонов. Затова той също поиска държавата да се разплати с тях.

От Съюза на индустриалния капитал пък са констатирали просрочване и изоставяне на някои от антикризисните мерки, което не води до изход от кризата. (24часа)

   

петък, 25 юни 2010

БТПП: Време е държавата да започне да си плаща Никой не може да каже колко е междуфирмената задлъжнялост, твърди Цв. Симеонов

Препратка към сайта

http://sc.standartnews.com/images/news/thumbnails_big/72452/CVET.jpg       
Снимка: Димитър Кацаров

 
Българската търговско-промишлена палата настоява категорично държавата незабавно да започне да се разплаща с бизнеса. Това е обяснил шефът на работодателската организация Цветан Симеонов на среща при президента Георги Първанов.

Както АСН писа днес държавният глава се среща с работодателски организации преди обявената от него кръгла маса за проблемите на бизнеса в условия на криза, заетостта и актуализацията на бюджета.

БТПП ще настоява за  стопроцентово издължаване на държавата към фирмите. "Без това спиралата няма да тръгне в обратна посока. Засега тя се движи надолу. Второто ни важно искане: не е приемливо преразпределителната роля на бюджета да бъде заложена сега почти 42 %. А за миналата година да бъде 38 %. А в предизборната програма на ГЕРБ тя да е 35 на сто. Искаме да видим намалени публични разходи", обясни Симеонов.

В същото време работодателската организация отчита известно подобрение по работата по европейски проекти, но все още твърде символично. По думите на Симеонов сме усвоили под 10% от евросредствата и това е обезпокоително. Търговско-промишлената палата е изразила загрижеността си от привличане на повече инвестиции.

"Колко е междуфирмената задлъжнялост, никой не може да ви каже, но тя се мултиплицира. Време е държавата да започне да плаща. Не може да се казва - да ще платим, но със закъснение и със 7% намаление. Такъв вариант няма", категоричен е  Цветан Симеонов. Докато не се изплащат задълженията към фирмите, към тях вървят лихви в бюджета, вървят лихви за неизплатени вноски в НОИ, както и върху неизплатените заплати на работниците. "Докъде ще се стигне", запита шефът на БТПП.

Има някакви информации за това, че държавата е започнала да плаща на фирмите, издължаване със сконто, но ние не съветваме фирмите да ги взимат по този начин, защото ще ги обречем на банкрут", каза Симеонов. Според него държавата трябва да се разплати напълно. "Никой не прощава на фирмите за това, че не са си платили парното и тока. Никой не им прави намаление, защо тогава трябва да се прави намаление на държавата. Не виждам причини", каза Симеонов.

При нас има информация, че ще продължава до края на годината закриването на фирми. Те нямат средства да инвестират в иновации и обучение на работници. Нямат пари за инвестиране в търсене на нови пазари, а трябва да се мисли за това. Почти нулева е инвестицията на България за реклама в чужбина", обяви Симеонов.
   

Петък, 25 юни 2010 16:52

БТПП ще продължава да настоява за стопроцентово издължаване на държавата към фирмите

Препратка към сайта

БТПП ще продължава да настоява за стопроцентово издължаване на държавата към фирмите и за намаляване на публичните разходи. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов след среща с президента Георги Първанов. Държавният глава провежда днес серия от срещи с работодателски организации, които са във връзка с подготвяната по негова инициатива дискусия "Заетост в условията на криза и предизвикателствата на новия растеж". По думите на Симеонов без изплащането в пълен размер от държавата на задълженията й към фирмите спиралата няма да тръгне в обратна посока и засега тя се движи надолу. Искаме някой да започне да плаща и това е държавата, защото по този начин възпитава и фирмите да си изпълняват задълженията, посочи Симеонов и допълни, че не може при подписан договор едната страна да каже, че ще плати, но със закъснение и със 7 процента намаление. Симеонов каза още, че БТПП има информация за това, че е започнало плащането към фирмите и че има средства предоставени в Българската банка за развитие за издължаване със сконто от 7 процента. От БТПП обаче не съветват фирмите да си вземат задълженията по този начин. Искаме държавата да се разплати напълно, никой не прощава на фирмите, че не са си платили отоплението, газа, никой не им прави намаление за това, защо трябва да се прави намаление за държавата, посочи Симеонов. По данни на БТПП продължават и ще продължават до края на годината фалити на фирми. Симеонов посочи, че много от фирмите нямат възможност да инвестират в иновации, в обучение на работниците и нямат средства за инвестиране в търсене на нови пазари. Цветан Симеонов посочи също, че не е приемливо делът на публичните разходи да бъде почти 42 процента от БВП, за миналата година цифрата да беше 38 на сто, а в предизборната програма на ГЕРБ - 35 на сто. Искаме да видим публичните разходи намалени, това е едно от спасителните действия, които очакваме, посочи Симеонов. От БТПП отчитат и забавяне във времето на повишаването на интереса за инвестиции в България. Бихме желали да видим една по-добра координация между институциите, в правителството - също, за да даваме стабилни и еднопосочни сигнали, за да насърчим инвеститорите, за да нямат те съмнение ,че политиките бързо и прекалено динамично ще се променят в България, каза председателят на БТПП.

   

25 юни 2010 14:26

Цветан Симеонов: Фалитите на фирми ще продължат

Препратка към сайта

Георги Първанов, Цветан Симеонов,среща София /КРОСС/  До края на годината ще продължат фалитите на фирми, тъй като заради кризата и бавенето на плащанията по договорите от страна на държавата, бизнесът не разполага с достатъчно средства. Това заяви председателят на Българска търговско-промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов след срещата му с президента Георги Първанов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

"Много фирми не могат да инвестират в иновации и обучение на служителите си, нямат възможност и за инвестиции в нови пазари", каза той.

Според Симеонов, държавата не спазва обещанието си да се издължи на бизнеса. "Заради бавенето на плащанията фирмите се затрудняват с допълнителни лихви към своите задължения, вноски към НОИ и неизплатени заплати. Никой не прощава на бизнеса, когато не си плаща задълженията", каза Симеонов.

Публичните разходи да бъдат намалени и това да е видно и в цифри, настояват още от БТПП.

"Не е нормално при актуализацията на бюджета в разходната част да са заложени 42% разходи, при 38% за миналата година и 35% в програмата на ГЕРБ. Искаме да видим намалени в цифри публичните разходи, това е едно от спасителните действия, които очакваме", категоричен бе Симеонов.

По думите му, очакванията на промишлената палата са следващите месеци да има раздвижване в сферата на чуждестранните инвестиции.

Има и известно подобрение в работата по усвояване на европейските фондове, констатират от БТПП.

   

2010-06-25 16:04:02

Цв. Симеонов: Искаме по-добра координация между институциите и в кабинета

Препратка към сайта

Бихме желали да видим една по-добра координация между институциите и в правителството, за да даваме еднопосочни и стабилни сигнали, доколкото е възможно, за да насърчим инвеститорите. Това каза след среща с държавния глава Георги Първанов Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлено палата.

Очакванията на БТТП, са в следващите месеци да нарасне размерът на преките чуждестранни инвестиции у нас. "Искаме да видим публичните разходи в намалени цифри. Това е едно от спасителните действия, които очакваме”, заяви Симеонов. Според БТТП, са незадоволителни резултатите по изплащането на държавните дългове към фирмите и по отношение на публичните разходи. Той намекна, че държавата се издължава с около 7% по-малко на бизнеса. По думите му, при актуализацията на бюджета разходите на публичния сектор ще бъдат увеличени на 42%. За миналата година те бяха 38%, а в програмата на ГЕРБ са били заложени 35%.





видео- http://video.v2.bgnes.com/view/8546 3.42 мин

/БГНЕС

   

2010-06-25 16:04:02

Цв. Симеонов: Искаме по-добра координация между институциите и в кабинета

Препратка към сайта

Не е избегната опасността икономическата криза да се задълбочава и до края на годината да бъдат закрити още фирми. Това съобщиха работодателите по време на консултации по инициатива на президента Георги Първанов. Президентът покани трите най-големи бизнес организации и прекара часове в изслушване на техните позиции.

"Опитваме се да катализираме дискусията, свързана с оценката на икономическото състояние, на развоя на икономическата криза, на антикризисните мерки и реалните резултати от тях", заяви Първанов.

Според Стопанската камара, от одобрените 60 антикризисни мерки, кабинетът е задвижил само тези, които изискват нови разходи.

"Не се изпълняват мерките в приходната част. Бави се приватизация, продажбата на квоти за емисии и дългосрочна аренда на земи", коментира Божидар Данев.

Търговско-промишлената палата е недоволна от актуализация на бюджета.

"Не е приемливо преразпределителната роля на бюджета да бъде заложена сега, почти 42%, а в програмата на ГЕРБ, предизборната да бъде 35%", смята Цветан Симеонов.

И трите работодателски организации са се оплакали, че държавата не изпълнява обещанието да плати дълговете си към бизнеса. Стопанската камара изтъква, че ръстът на поръчките за индустрията е добър, но недостатъчен знак за излизане от кризата.

Бизнесът призова институциите да са по-координирани в посланията си, за да не плашат чуждестранните инвеститори.

   

Последна редакция: 24.06.2010, 14:13

Поскъпването на енергоизточниците е неизбежно

Препратка към сайта

цветан симеоновПоскъпването на енергоизточниците е неизбежно, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов след заседание на тристранния съвет, който обсъжда поскъпването на газа, а от там на тока и парното.

По думите му се уточнява с колко точно ще бъде поскъпването. Като на журналистически въпрос дали е нормално исканото от Булгаргаз увеличение на газа, той не можа да отговори.

Да е изчислима цената на газа, настоява Цветан Симеонов. Това е важно, както за домакинствата, 10 пъти е по-важно за фирмите, за да могат да си направят своите бизнес планове, допълни още той.

Резерв вижда Симеонов в несъбраните задължения на некоректните платци. Според него трябва да се ускорят сроковете и възможностите доставчиците принудително да си взимат задълженията от нелоялните фирми и потребители.

Тези невзети задължения се натрупват в цената на енергоизточниците.

   

25 Юни 2010 15:21 | Новини

От БТПП очакват още фалити на фирми

Препратка към сайта

От БТПП очакват още фалити на фирми      
Снимка: Corbis.com

 
До края на годината ще продължат фалитите на фирми, тъй като бизнесът не разполага с достатъчно пари. Това прогнозира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на срещата между президента Георги Първанов и работодателски организации, която се проведе днес.

Той изрази недоволство, че държавата не спазва поетото като антикризисна мярка обещание да се издължи на бизнеса. По думите му администрацията на Българската банка за развитие бави документите.

Очакванията на промишлената палата са следващите месеци да има раздвижване в сферата на чуждестранните инвестиции. От организацията поискаха по-добра координация както между институциите, така и между самото правителство, което според Цветан Симеонов ще бъде важен фактор за подобряване на инвестиционния климат като цяло.

От БТПП настояха публичните разходи да бъдат намалени и това да е видно и в цифри.