17 Юни, 2010

Китай има интерес да изнася производства у нас

Препратка към сайта

Китай има интерес да инвестира в България, стана ясно след среща между българския и китайския бизнес на специален форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). „Китай е желан и търсен партньор по много причини. Стоките, които предлага, са достатъчно евтини за качеството им, икономиката им продължава да расте, което показва, че пазарът е перспективен за пласиране на наши стоки. Освен това Китай разполага с натрупани средства от хроничния си излишък, при това в долари, и се надяваме част от тях да бъдат инвестирани в България”, каза пред Human Capital председателят на палатата Цветан Симеонов.

По думите му те са се постарали да убедят китайската делегация, че ако идват тук инвестиции, то те трябва да са от по-високотехнологично качество.

„Секторите, които те считат за възможни за двустранно сътрудничество, са в областта на бялата техника, преработването на земеделски продукти и традиционния за Китай текстил”, обясни Цветан Симеонов. По думите му най-голямото ни предимство, което те осъзнавали, е, че България е най-лесното място за влизане в ЕС. Друг плюс за страната ни е, че българите са благоразположени към тях, за разлика от отношението, което срещали в други държави. Разликата в цената на труда в България и Китай се компенсира от вносните мита в ЕС, така че производство в България за тях има повече предимства, отколкото да произвеждат в Китай и да внасят в ЕС, обясни председателят на БТПП.

Делегацията, която посети България, е от провинция Гуандонг. „Това е една от най-богатите и бързоразвиващи се провинции. Част от нея са Хонконг и Макао. В Китай има над 30 провинции, а само тази произвежда 1/8 от БПВ на Китай. Търговията и външнотърговският стокообмен само на тази провинция са съизмерими с тези на Русия”, разказа още Цветан Симеонов.  По думите му бизнесмените, които са били в България, са били доста амбициозни и са получили подкрепа от представителите на централната и местната власт, които са ги придружавали. Отрече обаче милиардерът от Хонконг Ричард Ли, за когото от няколко дни се говори, че ще купи мобилния оператор Vivacom, да е бил част от делегацията и го определи като съвпадение на визити.

„Нямам информация такъв човек да е имало в делегацията и да е идвал в БТПП. Но и да беше дошъл, до момента, в който сделката не е ясна, не е редно да очаквате информация от търговска палата. През нас минават сделки за милиони всеки ден във вид на документи, но тази информация се пази по-стриктно отколкото в МВР”, категоричен бе той.