БТПП предлага
По-малки данъци заради пенсиите

Препратка към сайта


















   Цветан Симеонов
   София Томова
   10.06.2010


Между 15 и дори 20% да са признатите разходи, ако се осигуряваме по-активно за пенсия в т.нар. трети стълб. Това предложиха вчера от Българската търговско-промишлена палата. Според шефа й Цветан Симеонов допитване до 4000 фирми за посоката на пенсионната реформа показало, че 82% от отговорилите подкрепят увеличаването на осигурителния стаж, 12% предпочитат вдигане на осигурителните вноски и само 6% приемат увеличението на някои данъци. Според бизнеса най-безболезнено ще е да се вдигне само осигурителният стаж, като за всяка недостигаща година се удържа процент от пенсията. Това предложение вече направи социалното министерство.

Всички анкетирани работодатели настояват съотношението във вноските да се изравни и вместо сегашното 60:40 в полза на бизнеса, да се раздели по равно.

Според  БТПП минималната заплата не бива да се вдига, докато няма съответния ръст и на производителността на труда. Искаме да има ясни критерии за заплащането в различните сектори. Така и без намесата на държавата работодатели и синдикати ще коригират доходите в зависимост от развитието на бизнеса, коментира Симеонов.  Най-важно за бизнеса е реформата на пенсионната система да я направи предсказуема и хората да знаят на какво могат да  разчитат в бъдеще, коментира той.