Бр.88/17 май 2010 г.

БТПП: "Има изгледи за съживяване на икономиката"

Препратка към сайта

БТПП: 'Има изгледи за съживяване на икономиката'
Снимка: БТПП
"Има изгледи за съживяване на икономиката, макар и не във всички сфери". Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена (БТПП) палата Цветан Симеонов по време на дискусия с бизнеса, организирана от местното представителство на палатата в Търговище.

"Идеята ни срещу покачването на ДДС, лансирана в Съвета за тристранно сътрудничество, за радост бе възприета от правителството" изтъкна Симеонов.

Според експертите на БТПП, ако се е преминеше към увеличаване на ДДС, резултатът за бюджетните приходи нямаше да е различен от сегашния, защото повишеният данък само може да бъде стимул за влизане в сивия сектор.

"Ако една на десет фирми излезе от светлия сектор, държавата не само, че няма да получи тези два процента увеличение, а ще загуби и двадесетте процента, които по-рано е получавала", сподели още Симеонов.

Друг голям проблем си остава слабото усвояване на европейските фондовете от страна на българския бизнес. Според него фирмите са загубили стимул да кандидатстват за финансиране заради фактора "администрация".

"Когато се срещаме с дипломати и търговски представители, винаги трябва да носим богат набор от предложения, за да можем да отговорим на питанията на инвеститорите, трябва да знаем какви проекти и индустриални възможности има във всеки икономически център", беше позицията на председателя на БТПП при срещите с представители на местните и държавните власти в регионите на Североизточна България. С такава информация скоро ще актуализираме своите инвестиционни портфейли, като това включва проектите за Индустриален парк на Търговище, търсенето на регионален инвеститор за карго летището, както възможностите за инвестиции във машиностроенето, което все още има съхранен кадрови потенциал. - каза Симеонов.

В Силистра Симеонов проведе срещи с областния управител д-р Владимир Янков и заместник кмета на града Веселин Андреев. Цветан Симеонов напомни, че първата писмено представена идея за 10% данък върху корпоративната печалба и върху доходите е била още през 2004 година от БТПП.

Мерките за борба с кризата, освен снижаването на разходите за администрация, трябва целят да запазването на данъчните равнища. Издръжката за събирането на данък "лукс" не трябва да бъде по-голяма от очакваните приходи, смята още председателят на БТПП.

Цветан Симеонов, каза че в следващите преговори в тристранния съвет, амбициите на синдикатите за рязко повишаване размера на минималната работна заплата, би следвало да бъдат балансирани с досегашната "уникална" практика на минималните осигурителни прагове. Логиката за едно такова искане включително от участниците в срещата беше, че имено в секторите като строителството бяха достигнати изкривявания и заради стагнацията на пазара вече е неадекватно да се запази досегашният подход. Идва времето тази философия да бъде изоставена и да се говори за реални равнища и за реални плащания, което е нормалната практика, коментират от БТПП.

От фирмите, участвали в срещата, които работят "на светло", са постъпили оплаквания, че служители от Инспекцията по труда, без особени усилия, лесно приемали обявяването на трудови договори на минимална работна заплата, а би трябвало да бъдат по-задълбочени при проверките. Фирмите са напомнили, че всички на пазара трябва да работят при една конкурентни условия, а не някои да получават неправомерни предимства.

За бизнеса в Силистра, който участва във всички конкурси за еврофондове, най-големият проблем е финансовият ресурс за обслужване на междинните плащания, допълват от БТПП.