2010/05.15-11:39

Има изгледи за съживяването на икономиката

Препратка към сайта

Според председателя на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов има изгледи за съживяване на икономиката, макар и не във всички сфери.

Това сподели той по време на дискусия с бизнеса, организирана от местното представителство на палатата в Търговище. Според Симеонов в момент на криза негативните коментари срещу правителството са излишни и вредят.

”Не е редно през 2009 г. преразпределителната роля на бюджета да е 38 %, а тази година да бъде заложено 41 и нещо” – сподели Симеонов. Според него те се възпротивили срещу покачването на ДДС, защото експертите в институциите си правили аритметично сметката. Ако се увеличи ДДС събираемата сума ще бъде същата, като сегашната, защото акта се явява стимул за влизане в сивия сектор. „Ако една на десет фирми излезе от светлия сектор, Държавата не само, че не получава тези два процента увеличение, а губи двадесетте процента, които по-рано е получавала” – сподели още специалистът.

Друг голям проблем си остава слабото усвояване на еврофондовете от страна на българския бизнес. Според него фирмите за загубили стимул да кандидатстват за финансиране заради факторът „администрация”.

„Фирмите се дестимулираха, въобще да се явяват. Непростимо е един проект да седи с години и да не му е отговорено” – подчерта още председателя на палатата.

Според него има голям потенциал в търговищкия регион. Той вижда възможност за тласък и на местната икономика.