Цветан Симеонов пред "Добър ден"
за антикризисните мерки и ще се вдига ли ДДС

Skip Navigation LinksХристо Ботев
                                           3 май 2010 г.

Симеонов:
Темата ДДС беше поводът да свикаме експерти и членове на Управителния съвет на БТПП . Това няма да е единствената тема защото ние сме загрижени за цялостното състояние на държавата. Изследването ни показва една много голяма загриженост на бизнеса, а това е важна предпоставка за успешно провеждане на мерките.

Водеща:
Г-н Дянков каза до 80 % няма да се вдига , а в Гърция вече е 23 %

Симеонов:
Това е добра новина, но остават все пак 20 процента опасност, която в едни по-трудни моменти, може рязко и бързо да порасне. Затова ние ще изтъкнем отново плюсовете и минусите на една такава стъпка. Освен това ще посочим, че не бива да се отпускат служителите и администрацията . За съжаление в публичното пространство не постъпва информация за направени съкращения. Знаем, че това е огромна възможност. Ще ми се да чуем и цифри от правителството.

Ние следим данните в бюджета и те показват че публичната администрация през 2008-ма година е похарчила 7.4 млрд , пред 2009 – 6.8 млрд., а през тази година е малко над 8 милиарда. Сметката не излиза точно ако има 10 процента извършени съкращения, трябваше да издръжката на администрацията да падне под 6 и половина милиарда.

Идеите ни са и в посока на по-висока събираемост. Това са всички контролни системи на НАП, на Митниците, всички инспекторати. Изобщо бизнесът разчита да влязат пари в бюджета от тези скрити източници, които могат да станат прозрачни. Колкото и да е странно има мерки с двоен ефект – глоби за замърсяването, общините могат да спестят разходи по почистването.

Искам да кажа още, че фирмите до такава степен са загрижени за бъдещето, че има идеи от сега да мислим за края на годината ако, дай Боже, се появят остатъци по бюджета на различните ведомства, да се направи така че да няма това харчене на поразия, на което сме били свидетели в предишни години.