30.04.2010 16:13

Препратка към сайта

БТПП предлага по-сериозен подход в съкращаване на администрацията

По-сериозен подход в съкращаване на администрацията, предлагат от Българската търговска промишлена палата. Според тях това е една от най-важните и основни антикризисни мерки. Това бе част от темите обсъждани в рамките на деня на отворените врати в БТПП

30.04.2010 16:13

Препратка към сайта

БТПП: По-добре да се свият административните разходи, не да се вдига ДДС
(Пyбликувано на 30.04.2010 г. 16:13 )

По-високият ДДС със сигурност ще доведе до ръст на цените, макар че намаляването на този данък невинаги ще доведе до намаляване на тези цени, се казва в коментар на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов относно намеренията на правителството за вдигане на ДДС, съобщиха от работодателската организация.

Според Симеонов резултатът ще бъде по-нататъшно свиване на потреблението и продължаване обедняването на българите, а също и блокиране на повече средства на фирмите извън нормалния производствен търговски процес.

Обявяването на една мярка за временна може да има и друг негативен резултат - бизнесът няма да е в състояние да планира нито своите приходи, нито своите плащания към бюджета, посочва председателят на БТПП.

Освен това, честата промяна на позициите и намеренията за реформи в данъчната политика не е добър сигнал нито към местния бизнес, нито към потенциалните инвеститори, смятат от палатата.

Това ще доведе до миграцията на нова група фирми към сивия сектор и то точно в момента, когато се опитваме да ги извадим на светло. Преминаването на една фирма в сивия сектор означава не само по-малко приходи от ДДС, а се свързва и с по-малко плащания за осигуровки за корпоративни данъци, смятат от БТПП.

Освен увеличението на данъците, има и друг вариант за борба с кризата, а той е рязкото съкращаване на бюджетни разходи, изтъкват от БТПП. Оттам подчертават, че по информация от статистиката, бюджетните разходи през 2008 г. са 7,4 млрд. лв., през 2009 г. са 6,8 млрд. лв., а за 2010 г. са предвидени малко над 8 млрд. лв.

Недопустимо е в условия на криза да се увеличават публичните разходи, достигайки 41,3%, при положение, че през 2009 г. са били 38%, заявяват работодателите от БТПП.

По тяхно мнение необходимо е рязко съкращаване на цели звена в администрацията, за да има по-решително намаляване на публичните разходи. За разлика от неясния ефект с идеята за вдигане на ДДС, такъв ход може незабавно да се извърши, смятат от организацията.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също е против повишаването на ДДС, стана ясно от думите днес на председателя на организацията Иво Прокопиев. Той припомни, че според предварителните разчети, от въвеждането на антикризисните мерки се очакват приходи от над 1,6 млрд. лева. По думите му, допълнителна приходна мярка би могла да бъде разширяване на базата на търговците, които задължително се регистрират по ДДС, т.е. да няма праг и всички търговци да се регистрират. В момента задължени да се регистрират по ДДС са тези, които имат годишен оборот над 50 хил. лв.

Според Прокопиев, ефектът от вдигането на ДДС не би бил в очакваната посока и е икономически неправилен, тъй като ще потисне вътрешното търсене, съобщи БТА. От април вече има „светлина в тунела“ за страната ни, бюджетът е почти балансиран и не са необходими такива драстични мерки, като вдигането на ДДС, отбеляза председателят на КРИБ.

Той допълни, че не е логично две седмици след съгласуването в тристранния съвет на 60-те антикризисни мерки, чрез които работодатели и синдикати направиха доста компромиси, да се предлага вдигане на ДДС.

петък, 30 април 2010
София

Информационна агенция standartnews.com

БТПП иска от кабинета реформи, не висок ДДС

По-висок Данък добавена стойност ще намали събираемостта на приходите в бюджета и ще има негативен ефект върху бизнеса. Необходими са спешни реформи и стимулиране на икономиката, а не ново натоварване на предприемачите. Това заявяват от БТПП в своя позиция, разпространена до медиите.

Въпросът за увеличаване на ДДС е ключов за икономиката, защото той носи 40 процента от приходите на бюджета и никой не трябва да е безразличен в това число и БТПП, като най-голямата национално представителна работодателска организация, обяви председателят Цветан Симеонов.

Честата промяна на позициите и намеренията за реформи в данъчната политика не е добър сигнал нито към местния бизнес, нито към потенциалните инвеститори.

По-високият ДДС със сигурност ще доведе до ръст на цените, макар че намаляването на този данък невинаги ще доведе до намаляване на тези цени. Резултатът ще бъде по нататъшно свиване на потреблението и продължаване обедняването на българския гражданин и блокиране на повече средства на фирмите извън нормалния производствен търговски процес, посочват работодателите.

От БТПП твърдят, че по-високият ДДС ще вкара нова група фирми в сивия сектор. Прави са анализаторите, които предричат ново свиване на платците на ДДС, посочва Симеонов. Правителството явно ще продължи да не плаща дълговете си към фирмите. Съгласно договорката с правителствения екип в съвета за тристранно сътрудничество това плащане в пълен размер трябваше да стане до средата на месец юни, вместо това се получи намаление от 7 процента, като срокът за разплащането стана неизвестен. Освен това трябваше прозрачно да се подготви списък за изплащане на задълженията на държавата към фирмите. Сигналите на наши членове в регионите са, че в този списък на влезли и изпуснати от него фирми е направен по непрозрачни критерии, твърдят от организацията.

БТПП се обявяват за спешни и категорични реформи. Те изнасят и данните за публичните разходи в бюджета. По информация от статистиката през 2008-ма година  те са 7.4 млрд., през 2009-та са 6.8, а за 2010 са предвидени малко над 8 милиарда. Недопустимо е в условия на криза да се увеличават публичните разходи. Още две цифри – през 2009 година преразпределителната роля на бюджета е била доведена  до 38 процента, през 2010 година по бюджета който имаме, вече е - 41,3 процента. Затова нека повече не се избягва темата за рязкото съкращаване цели звена в администрацията, за по-решително намаляване на публичните разходи. За разлика от неясния ефект с идеята за вдигане на ДДС, такъв ход може незабавно да се извърши, той е в ръцете на държавната администрация.

Дошло е време разделно и е време за решителни мерки. Колебливите мерки водят до неустойчиви резултати и до заплаха от следващи периоди за неблагоприятни събития в българската икономика, категоричен е Симеонов.

30.04.2010 от Днес +

БТПП: Повишаването на ДДС ще доведе до свиване на потреблението

Въпросът за увеличаване на ДДС е ключов за икономиката, защото той носи 40 процента от приходите на бюджета и никой не трябва да е безразличен в това число и БТПП, като най-голямата национално представителна работодателска организация - каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

По-високия ДДС със сигурност ще доведе до ръст на цените, макар че намаляването на този данък невинаги ще доведе до намаляване на тези цени. Резултатът ще бъде по нататъшно свиване на потреблението и продължаване обедняването на българския гражданин и блокиране на повече средства на фирмите извън нормалния производствен търговски процес.

От постоянния контакт с фирмите знаем, че това ще доведе миграцията на нова група фирми към сивия сектор и то точно в момента, когато се опитваме да ги извадим на светло. С преминаването на една фирма в сивия сектор означава само по-малко доходи от ДСС, а се свързва и с по-малко плащания за осигуровки за корпоративни данъци и изобщо негативен ефект.

Прави са анализаторите, които предричат ново свиване на платците на ДДС. По мнение на БТПП, ще продължи ефектът и от неплащането от страна на правителството по дълговете към фирмите. Съгласно договорката с правителствения екип в съвета за тристранно сътрудничество това плащане в пълен размер трябваше да стане до средата на месец юни, вместо това се получи намаление от 7 процента, като срокът за разплащането стана неизвестен. Освен това трябваше прозрачно да се подготви списък за изплащане на задълженията на държавата към фирмите. Сигналите на наши членове в регионите са, че в този списък на влезли и изпуснати от него фирми е направен по непрозрачни критерии.

Позволяваме си да припомним, че обявяването на една мярка за временна, също може да има негативен за икономиката резултат, когато бизнесът няма да е в състояние да планира нито своите приходи, нито своите плащания към бюджета.

Понеже отрицанието не е най-добрия принос към икономиката и сътрудничество с властите, бих напомнил, че освен увеличението на данъците има и друг вариант за борба с кризата. Това е рязкото съкращаване на бюджетни разходи. Ще предложим за размисъл и данните за публичните разходи в бюджета. По информация от статистиката през 2008-ма година те са 7.4 млрд, през 2009-та са 6.8, а за 2010 са предвидени малко над 8 милиарда. Недопустимо е в условия на криза да се увеличават публичните разходи. Още две цифри – през 2009 година преразпределителната роля на бюджета е била доведена до 38 процента, през 2010 година по бюджета който имаме, вече е - 41,3 процента. Затова нека повече не се избягва темата за рязкото съкращаване цели звена в администрацията, за по-решително намаляване на публичните разходи. За разлика от неясния ефект с идеята за вдигане на ДДС, такъв ход може незабавно да се извърши, той е в ръцете на държавната администрация.

Дошло е време разделно и е време за решителни мерки. Колебливите мерки водят до неустойчиви резултати и до заплаха от следващи периоди за неблагоприятни събития в българската икономика.

В момента БТПП е пуснала проучване до няколко хиляди от своите членове и се надявам да можем още в ранния следобед на понеделник, ясно да кажем по-точни проценти на одобрение или неодобрение, с които се ползват набелязаните мерки в данъчната сфера.