22.04.2010
           Засега не е ясно какви постъпления ще събере хазната, ако се въведе новият налог.

Бизнесът предлага 12.5% данък oфшорнa зонa

Людмила Куюмджиева ludmila.kuiumdjieva@klassa.bg

Да се въведе 12.5% данък за всички трансфери към офшорни зони предлагат някои среди от бизнеса, стана ясно след провелото се извънредно заседание на Консултативния съвет към НАП. Тодор Табаков, член на изпълнителния съвет на БТПП и вносител на идеята, обясни пред „Класа“, че не е оправдано страната да толерира износа на капитал към офшорните зони особено в условия на криза. Той обясни, че данъкът се прилага в други държави върху всички преводи независимо дали става дума за покупки, предоставяне на услуги и други. Мярката вече е дала положителни финансови резултати във Франция и Испания, където съществува 25% данък за преводи към офшорни зони. Когато в условия на криза се търсят форми за попълване на липсващи средства в бюджета, не трябва да се отива към промяна в преките и имуществените данъци, както е например данък лукс, смята Табаков. По думите му въвеждането на подобен налог е съмнително, най-вече в частта, в която се облага дадена стока втори път, защото когато е купувана, е бил платен налог върху доходите, ДДС по внос и всички други такси за регистрация.

Според Божидар Данев, председател на БСК, обаче идеята за данък офшорна зона е доста опасна. Подобни предложения по думите му трябва да се правят само след сериозен анализ колко пари са преведени към офшорни зони от банките и каква ще бъде ползата за страната. Шефът на БСК коментира, че България също е с ниски данъци и би могла да стане офшорна зона.

На заседанието на Консултативния съвет към НАП от БСК са предложили въвеждането на данъчна амнистия за недекларираните доходи от законен бизнес като мярка за излизането от финансовата и икономическата криза. Данев обясни, че при първото предлагане на мярката противниците на идеята не са разбрали точната й дефиниция и добави, че е готов за сериозни дебати с правителството.

От НАП съобщиха още, че на срещата са присъствали над 50 представители на най-значимите за икономиката на страната отрасли, финансовият министър Симеон Дянков и изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов. Заедно те са обсъдили тенденциите в приходите в бюджета. Постигната е договореност до 5 май браншовите организации да подготвят прогнозни данни за приходите си до края на годината, респективно за данъчните и осигурителните задължения, които очакват да възникнат. Приходната агенция съобщи още, че за първите три месеца на годината са събрани 2.75 млрд. лв. от данъци и такси или с 843 млн. по-малко спрямо същия период на изминалата 2009 г.

Източник: http://www.class.bg/news/Read/article/70683_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+ %D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+12.5%25+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA +o%D1%84%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BDa+%D0%B7%D0%BE%D0%BDa