автор: Труд | 22.04.10 19:57

Бизнесът поиска данъчна амнисия

Данъчна амнистия за укрити доходи от законна дейност предлагат представители на бизнеса. Освен това те настояват парите на нашенци в чужбина, ако се върнат в България, да се обложат еднократно с 5% данък. Същата ставка ще се налага и върху покупната стойност на имотите на българи зад граница. Ако парите се декларират, но останат в чужбина, данъкът да е 10%.

Мярката обаче трябва да се съчетае с въвеждане на 12,5% данък върху паричните преводи от България към офшорни зони. Тези идеи за запълване на хазната са обсъждани от консултативен съвет към Националната агенция за приходите, в който са представени големите работодателски и браншови организации.

Междувременно Евростат обяви, че бюджетният дефицит на България за 2009 г. е 3,9% - близо до последната цифра - 3,7%, изнесена от финансовия министър Симеон Дянков.

Идеята била представена от Тодор Табаков, член на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата. Веднага го подкрепил бившият заместник-министър на финансите, сега директор на Българския форум на бизнес лидерите Стамен Тасев на заседание на консултативния съвет към Националната агенция за приходите (НАП). На събранието са присъствали финансовият министър Симеон Дянков, шефът на НАП Красимир Стефанов, както и представители на най-големите браншови и работодателски организации.

“Аз попитах защо не направим същото като президентите Обама и Берлускони. И двамата обявиха амнистия за законни доходи”, коментира пред “Труд” Тодор Табаков. Според него амнистията, съчетана с данък върху преводите към офшорни зони, е елегантен начин за постигане на добри приходи по време на криза.

Данни на италианското финансово министерство показват, че при обявената на Апенините през миналата година амнистия 85 млрд. евро бяха върнати в страната.

Предложението на Табаков е върху недекларираните досега сметки на нашенци в чужбина да се начисли 10% данък. Ако обаче парите бъдат депозирани в българска банка или клон на чужд трезор у нас и останат там 1 година, еднократно да се наложи данък от 5%. Парите, които българи превеждат в офшорни зони, трябва да се облагат с 12,5%. Подобна мярка вече е дала добри резултати във Франция и Испания. Там преводите към офшорки се облагат с 25%. Въвеждането на такъв данък и у нас ще изсветли икономиката, смятат представители на бизнеса. Засега Симеон Дянков не се ангажира с коментар на тези “спонтанни идеи”. Мнението на министъра, както и на данъчния шеф, ще бъде казано на следващата среща на консултативния съвет на 10 май. От НАП са запознали представителите на бизнеса с данни за постъпленията в бюджета за първите 3 месеца. Приходите, събирани от агенцията - данъци и осигурителни вноски, са намалели с 843 млн. лв. в сравнение с първото тримесечие на 2009 година. 115  000 нови безработни са се появили на пазара на труда за същия период, сочат още данните на НАП. Най-засегнатите от кризата отрасли са строителството, туризмът и добивната промишленост.

Според финансовия министър обаче вече се забелязват първи признаци на съживяване на икономиката. По-рано вчера, в интервю за БНТ, Дянков каза, че през април бюджетът ще постигне баланс между приходи и разходи за първи път през тази година, а дори е възможно да се реализира малък излишък. Според него в момента България е в златната среда по бюджетни показатели в ЕС.

“На мен не ми харесва да сме в златната среда, искам да съм отличникът в ЕС, но затова ни трябва още време”, коментира Дянков.

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=457317