Посещение на председателя на БТПП в Добрич


Добрич

16 април 2010 г.

Председателят на БТПП: Победа за бизнеса в кризата е запазването на досегашните данъци
16 април 2010 11:43 / обновена на 16 април 2010 | Таня Топалова

Председателят на БТПП: Победа за бизнеса в кризата е запазването на досегашните данъци




Цветан Симеонов © Дарик Добрич 
 



 
http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201004/path_16616.jpg

 
Най-голямата победа за бизнеса и синдикатите в кризата е запазването на ставката от 10%  на корпоративния данък, данъка върху личните доходи и нивото на ДДС - като цифрово изражение, а нецифровото е запазване на социалния мир в страната - обяви в Добрич председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според него първите сигнали за излизане от кризата вече са се появили и доказателство за това е външнотърговския баланс на страната. Въпреки това стресът от кризата е твърде голям, подчерта Симеонов и даде за пример гръцките фирми, от които българският бизнес е очаквал по-бърза реакция за пренасяне на дейността им у нас като реакция на тежките антикризисни мерки на гръцкото правителство.

Нашето впечатление е, че на централно равнище се работи по-сериозно за борба с кризата, докато на регионално ниво се чака помощта да дойде от другаде - каза още председателят на БТПП. Той връчи почетен плакет и грамота на председателя на ТПП-Добрич Лъчезар Росенов, по случай 20 години от възстановяването на дейността й. Добричката търговско-промишлена палата е една от най-старите в България. Създадена е с указ на румънския крал Михай през 1926 година.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=513892

 


Цветан Симеонов: Важен е балансът между закритите и новосъздадените фирми у нас
16 април 2010 | 12:27 | Агенция "Фокус"

Добрич. Важен е балансът между закритите и новосъздадените фирми у нас. Това заяви на пресконференция в Добрич председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. По думите на Симеонов, за съжаление, през последните две години въпросният баланс не е позитивен, защото закритите фирми са повече от новооткритите в страната. Въпреки това обаче, могат да бъдат отчетени и положителни тенденции. Външнотърговският баланс на страната е доказателство за излизане от кризата, каза Цветан Симеонов. Запазването на досегашните данъци е най-голямата победа за бизнеса ни и синдикатите в условия на криза, смятат от БТТП. В конкретен план това означава запазването на 10-те процента корпоративен данък, също толкова процента данък върху личните доходи, както и запазване нивото на ДДС. “Това са цифровите изражения, а нецифровите - това е социалният мир. Все пак не се стигна до стачки, защото няма полза от тия неща. Няма друг начин за излизане от кризата, освен сериозна и упорита работа във фирмите, упорита и качествена работа от работниците”, каза Цветан Симеонов. Той допълни, че без съзнателна работа не може да се излезе от кризата, както и че не може да се разчита на дадени пари наготово отвън. Ако последното се случи, то е при определени условия, коментира Симеонов и подчерта, че е по-добре ние сами да определяме условията, “отколкото някой друг да ни ги диктува”. От БТПП споделят впечатлението, че на централно равнище се работи по-сериозно за справяне с кризата, докато на регионално ниво се чака помощта да дойде от другаде. Цветан Симеонов коментира също необходимостта от промяна в психиката на българина, който се страхува да промени бизнеса си, ако той не потръгне. “Ако една фирма не може добре да се проявява на даден пазар или в даден сегмент, нормално е тя да излезе, да си закрие дейността и никой не трябва да ги нарича губещи или некадърници”, категоричен е Симеонов. Той даде за пример “най-водещата пазарна икономика” - тази в САЩ. Там от десет създадени фирми по едно и също време, след 10 години остават две. “И няма нищо срамно в това. По-страшното е упоритостта на българския предприемач. Той се хванал с един бизнес, той не върви, но той пак се мъчи”, каза Симеонов. Според него е необходимо да се направи бизнес план и ако нещата не вървят, да се търси друг сегмент, като не е нужно пилеене на резерв, възможности и психически потенциал.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник http://www.focus-news.net/?id=n1381196

 


Цветан Симеонов: Отпуските на работниците не са най-антикризисната мярка
16 април 2010 | 13:26 | Агенция "Фокус"

Добрич. В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) постъпва информация, че в страната има работници, които получават болнични, без дори да са видяли лекаря - чрез уговорка по телефона, както и че има работодатели, които нямат поръчки за производство и за да не уволнят работниците си, ги карат да си вземат болнични. Трябва да има някакво въздействие в тази сфера, заяви в Добрич председателят на БТПП Цветан Симеонов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. “Не бива да се изкривяват нещата. Все пак трябва да се спазва и правната рамка”, каза Симеонов. Той допълни, че не е нормално да се казва, че обезщетението за първия ден в болнични трябва да е нула. “То трябва да е някакво обезщетение, иначе не може”, категорични са от БТПП. По думите на Симеонов, не е редно да се наказва по-големият брой коректни граждани, нормално явили се при личния си лекар и наистина боледуващи, “заради симуланти, които по всяка вероятност не са голям брой”. За съжаление, няма представително изследване за това, подчерта председателят на БТПП. От там разглеждат антикризисната мярка, свързана с болничните, като временна, защото чрез нея не се “удря по източника на заразата”. Мнението е, че е необходим един по-строг контрол на издаването на болнични, като се даде възможност на работниците чрез техните синдикати и работодателските организации също да участват в процеса на контролиране. “Нормално е който дава парите, да контролира как те се изразходват”, каза Симеонов. Пускането на работнците в продължителни отпуски е другият проблем, който се възприема като доста радикална мярка, допълни Симеонов. От БТПП считат, че по тази тема трябва да се подхожда внимателно. Не бива да има принуда, а по-скоро да се търси алтернатива. “Аз, на мястото на управляващите, не бих се опитвал да изчистя всичко наведнъж. Отпуските не са най-антикризисната мярка”, заяви Цветан Симеонов. Според него е добре да се дискутира тази тема, добре е да съществува заплахата за загубване на неползвани отпуски, но трябва да се даде достатъчно дълъг период. Някъде, в някои фирми, които имат затруднение и нямат поръчки, тази мярка ще подейства добре. Отпуската би била редовен и законен начин за избягване на период, в които работниците ще ходят на работа, а няма да имат дейност там. Това от своя страна действа много отрицателно на трудовата дисциплина и навици. Доказано е от Международната организация на труда, подчерта Симеонов. Трябва обаче по този въпрос да съществува и възможност за договаряне между работници и работодатели. Примерите и казусите са индивидуални, заяви Цветан Симеонов.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1381247

 

Външнотърговският баланс - бележи края на кризата
14:31 | 16.04.2010 | 184 прочитания

Важен е балансът между закритите и новосъздадените фирми у нас. Това заяви на пресконференция в Добрич председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, цитиран от кореспондент на радио Фокус – Варна. По думите на Симеонов, за съжаление, през последните две години въпросният баланс не е позитивен, защото закритите фирми са повече от новооткритите в страната. Въпреки това обаче, могат да бъдат отчетени и положителни тенденции.

Външнотърговският баланс на страната е доказателство за излизане от кризата, каза Цветан Симеонов. Запазването на досегашните данъци е най-голямата победа за бизнеса ни и синдикатите в условия на криза, смятат от БТТП. В конкретен план това означава запазването на 10-те процента корпоративен данък, също толкова процента данък върху личните доходи, както и запазване нивото на ДДС. “Това са цифровите изражения, а нецифровите - това е социалният мир. Все пак не се стигна до стачки, защото няма полза от такива неща. Няма друг начин за излизане от кризата, освен сериозна и упорита работа във фирмите, упорита и качествена работа от работниците”, каза Цветан Симеонов. Той допълни, че без съзнателна работа не може да се излезе от кризата, както и че не може да се разчита на дадени пари наготово отвън. Ако последното се случи, то е при определени условия, коментира Симеонов и подчерта, че е по-добре ние сами да определяме условията, “отколкото някой друг да ни ги диктува”. помощта да дойде от другаде. Цветан Симеонов коментира също необходимостта от промяна в психиката на българина, който се страхува да промени бизнеса си, ако той не потръгне. “Ако една фирма не може добре да се проявява на даден пазар или в даден сегмент, нормално е тя да излезе, да си закрие дейността и никой не трябва да ги нарича губещи или некадърници”, категоричен е Симеонов. Той даде за пример “най-водещата пазарна икономика” - тази в САЩ. Там от десет създадени фирми по едно и също време, след 10 години остават две. “И няма нищо срамно в това. По-страшното е упоритостта на българския предприемач. Той се хванал с един бизнес, той не върви, но той пак се мъчи”, каза Симеонов. Според него е необходимо да се направи бизнес план и ако нещата не вървят, да се търси друг сегмент, като не е нужно пилеене на резерв, възможности и психически потенциал.

Източник: http://www.economynews.bg/index/viewarticle/nid/8678/

 

Dobrich.info

Цветан Симеонов: Не може да се разчита на дадени пари наготово отвън
(16.04.2010 13:38)
През последните две години балансът между закритите и новосъздадените фирми у нас не е позитивен, защото закритите са повече от новооткритите. Въпреки това обаче могат да бъдат отчетени и положителни тенденции, това заяви днес на пресконференция председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Външнотърговският баланс на страната е доказателство за излизане от кризата. Запазването на досегашните данъци е най-голямата победа за бизнеса ни и синдикатите в условия на криза, смятат от БТТП. В конкретен план това означава запазването на 10-те % корпоративен данък, както и запазване нивото на ДДС. Това са цифровите изражения, а нецифровите, това е социалният мир. Все пак не се стигна до стачки, защото няма полза от това, каза Симеонов. Няма друг начин за излизане от кризата, освен сериозна и упорита работа във фирмите. Без съзнателна работа не може да се излезе от кризата, както и, че не може да се разчита на дадени пари наготово отвън. Ако последното се случи, то е при определени условия и е по-добре ние сами да определяме условията, отколкото някой друг да ни ги диктува, заяви Цветан Симеонов.

От БТПП споделят впечатлението, че на централно равнище се работи по-сериозно за справяне с кризата, докато на регионално ниво се чака помощта да дойде от другаде.

По късно днес председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна последователно с Областният управител Желязко Желязков и представители на местния бизнес.

Ангел Радилов
Източник: http://www.dobrich.info/novini/article/152802/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2:-%D0%9D%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D0%BD