Посещение на председателя на БТПП в Шумен 


Шумен

15 април 2010 г.

Бизнесът иска отговорници и срокове за изпълнението на антикризисните мерки
15 април 2010 14:47 / обновена на 15 април 2010 | Юлия Христова |

Бизнесът иска отговорници и срокове за изпълнението на антикризисните мерки  

снимка: Юлия Христова ©
Христо Дечев, председател на ШТПП и
Цветан Симеонов - председател на БТПП  

 
Антикризните мерки се правят на централно ниво, но е редно и обществеността да бъде поканена, за да изисква мерки за своя регион, тъй като той е специфичен. Това каза по време на посещение в Шумен Цветан Симеонов, председател на БТПП - най- голямата работодателска организация. Той съобщи, че през миналата година броят на делата, които са били гледани от Арбитражния към Търговската палата се е увеличил тройно, а спрямо това завишение през настоящата година ръстът е двоен. Според него приетите 60 антикризисни мерки не изчерпват съществуващите възможности и са резултат на компромис със синдикатите.

Една голяма част от мерките, които синдикатите наложиха, според нас не са най-добри за излизане от кризата, защото са за харчене на пари, а не за изкарване на такива - обясни Симеонов и добави: "Приехме мерките в комплект и ако започнат отклонения и промени, ще преосмислим отношението си към компромиса, който направихме". Като една от най-важните антикризисни мерки той отличи това всички задължения по обществени поръчки, които вече са изпълнени, да бъдат изплатени на фирмите в най-кратки срокове, максимум до юни тази година в пълен размер.  

Председателят на БТПП подчерта, че не е приемливо да текат наказателни лихви за фирмите, които не се издължават навреме, докато в същото време спрямо тях държавата няма намерение да се разплати на 100%. Той съобщи още, че е изпратена покана до министър Симеон Дянков за свикване на ново заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се конкретизират отговорниците и сроковете за изпълнението на приетите 60 мерки за справяне с кризата.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=513436

Представители на бизнеса дискутираха по антикризисните мерки
15 април 2010 г.
Пламен ГЕОРГИЕВ

„Управителният съвет на Шуменската търговско-промишлена палата постави много проблеми, свързани с бизнессредата. Ние искаме да има предвидимост на икономиката дори и в тези условия на криза. Настояваме за засилване на държавния и на обществения контрол върху изразходването на публичните средства. Един от основните ни проблеми, с които се сблъскваме сега, макар че кризата започна още през 2008 година, са самите планове за развитие на общините.

http://grada.bg/wp-content/uploads/2010/04/IMG_6727111-300x190.jpg  

Тези планове продължават да си стоят накичени като коледни дръвчета и няма никаква инициатива да бъдат приведени в новите условия. Обществото не е наложило на тези органи никакъв контрол. Държавата прави опити – сполучливи или не, но местните ръководства останаха настрана.“ Това сподели председателят на управителния съвет на Шуменската търговско-промишлена палата д-р Христо Дечев по време на днешната среща с председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който гостува в Шумен с част от своя експертен екип.
По-късно г-н Симеонов се срещна и разговаря с кмета на община Шумен Красимир Костов и с областния управител Димитър Александров. Красимир Костов запозна гостите с възможностите за инвестиране в Шумен и в новата индустриална зона, където са създадени редица облекчения. „Стремим се да създаваме условия на бизнеса във всички посоки, включително и с факта, че през последните две години нямаме увеличение на данъчната тежест в общината“, каза Красимир Костов. Той представи проектите, по които общината работи и очерта икономическото развитието на Шумен.
Представителите на БТПП проявиха интерес към процента на събираемост на данъците, към начина на формиране на такса смет и към въвеждането на енергоспестяващи технологии.
Красимир Костов запозна Цветан Симеонов с пилотния национален проект, в който е включен и Шумен, за изграждане масив от данни на местно ниво. Градоначалникът потърси съдействие от БТПП за разработване на детайлите и получи утвърдителен отговор.
Двете страни обсъдиха правилата за кандидатстване по оперативните програми, които често се сменят и създават проблеми на общините. Симеонов поиска община Шумен да представи в БТПП в писмен вид съществуващите препятствия, за да могат да помогнат за тяхното отстраняване. По време на разговорите с областния управител беше подчертана активната дейност на местната структура на организацията при реализацията на редица проекти в подкрепа на развитието на бизнеса. На срещата бяха коментирани  икономическата ситуация в страната и антикризисните мерки, които предприема правителството. Според председателя на БТПП Цветан Симеонов  е важно всяка от мерките да се прилага с точни срокове и отговорности, защото всяка от страните е направила компромиси в преговорите. Областният управител Димитър Александров изтъкна важната роля на бизнесорганизациите и необходимостта от постоянен диалог с тях. Цветан Симеонов отправи покана към областния управител да посети централата на БТПП в София и да се запознае с проектите, по които работи организацията.
Посещението на председателя на БТПП завърши с делова среща с представители на бизнеса от региона. На нея беше дискутирана темата за състоянието и проблемите на предприемачите от Шуменска област в условията на икономическа криза. Представена беше системата за международно кодиране на стоките GS1 България. Обсъдено бе прилагането на процедурите по форсмажор и възможностите на Арбитражния съд към БТПП. Накрая се състоя дебат по антикризисните мерки, договорени между правителството, синдикатите и работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Източник: http://grada.bg/17896/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85/


БТПП иска ново заседание на тристранния съвет за мерките срещу кризата
15.04.2010 13:51

„Отправили сме покана и очакваме министър Симеон Дянков да насрочи ново заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на която срещу всяка от постигнатите 60 антикризисни мерки да се определи срок за изпълнение, отговорник и разчет”. Това заяви в Шумен председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Оценката на БТПП е, че не всички мерки за справяне в кризата са били приети от страните в преговорите, но в условията на криза е важно да се запази и социалния мир. Цветан Симеонов подчерта, че за БТПП е от изключителна важност поетия ангажимент за 100% изплащане от страна на държавата на всички дължими суми по изпълнени от бизнеса обществени поръчки. „Настояваме това да се случи до месец юни и то в пълния дължим размер”, заяви председателят на палатата.
Екип от експерти ръководен лично от Цветан Симеонов са в Шумен днес, за да се опитат да получат обратна информация затова как приетите антикризисни мерки се възприемат в регионален план, как бизнеса оценява ефекта от прилагането им и какви са намеренията на местните публични власти да прилагат свой антикризисен план. В тази връзка в програмата са организирани срещи с кмета на Община Шумен Красимир Костов и областния управител Димитър Александров, а в 16,00 часа в залата на ШТПП ще се проведе и среща с бизнесмени, които членуват в регионалната структура на търговско-промишлената палата. „За нас е важно създаването на прогнозируема среда и засилване на контрола над публичните средства”, заяви председателят на търговско-промишлената палата в Шумен – Христо Дечев. Утре председателят на БТПП Цветан Симеонов и неговия екип ще проведат подобни срещи и в Добрич.

Източник: http://www.shum.bg/index.php?item=46652

 


15 Април 2010 г.

Председателят на БТПП посети Шумен

Кметът на Шумен Красимир Костов се срещна днес с председателя на Българската търговско промишлена палата  Цветан Симеонов и с председателя на местния клон на палатата Христо Дечев. Тримата  коментираха параметрите на кризата и развитието на Шумен в тази обстановка. Красимир Костов запозна гостите с възможностите за инвестиране в Шумен и в новата индустриална зона, където са създадени редица облекчения. Той представи проектите, по  които общината работи и очерта икономическото развитието на Шумен. Представителите на БТПП проявиха интерес към процента на събираемост на данъците, към начина на формиране на таксата смет и към въвеждането на енергоспестяващи технологии.По-късно представителите на БТПП ще посетят офиса на Индустриалния парк и на място ще се запознаят с възможностите, които предлага за инвестиции.  

Източник: http://radioshumen.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=15264&Itemid=2

 


Красимир Костов се срещна с председателя на БТПП
Шумен 15.4.2010 - 15:07

Снимка: Пресцентър на Община Шумен  
Кметът на Шумен Красимир Костов се срещна днес с председателя на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и с председателя на местния клон на палатата Христо Дечев. За това информираха от пресцентъра на Община Шумен. По време на срещата бяха коментирани параметрите на кризата и развитието на Шумен в тази обстановка.
Красимир Костов запозна гостите с възможностите за инвестиране в Шумен и в новата индустриална зона, където са създадени редица облекчения. “Стремим се да създаваме условия на бизнеса във всички посоки, включително и с факта, че през последните две години нямаме увеличение на данъчната тежест в общината”, каза Красимир Костов. Той представи проектите, по които общината работи и очерта икономическото развитието на Шумен.
Представителите на БТПП проявиха интерес към процента на събираемост на данъците, към начина на формиране на такса смет, към въвеждането на енергоспестяващи технологии.
Красимир Костов запозна Цветан Симеонов с пилотния национален проект, в който е включен и Шумен, за изграждане масив от данни на местно ниво. Градоначалникът потърси съдействие от БТПП за разработване на детайлите и получи утвърдителен отговор.
Двете страни обсъдиха правилата за кандидатстване по оперативните програми, които често се сменят и създават проблеми на общините. Симеонов поиска община Шумен да представи в БТПП в писмен вид съществуващи препятствия, за да могат да помогнат за тяхното решаване.
По-късно представителите на БТПП посетиха офиса на Индустриалния парк и на място се запознаха с възможностите, които предлага за инвестиции.
ТОП НОВИНИ.БГ

Източник: http://topnovini.bg/node/1630


Кметът на Шумен се срещна с председателя на Българската търговско-промишлена палата
15 април 2010 | 15:28 | Агенция "Фокус

Шумен. Кметът на Шумен Красимир Костов се срещна днес с председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и с председателя на местния клон на палатата Христо Дечев. Това съобщиха от Общинска администрация. По време на срещата бяха коментирани параметрите на кризата и развитието на Шумен в тази обстановка. Красимир Костов запозна гостите с възможностите за инвестиране в Шумен и в новата индустриална зона, където са създадени редица облекчения. Стремим се да създаваме условия на бизнеса във всички посоки, включително и с факта, че през последните две години нямаме увеличение на данъчната тежест в общината, каза Красимир Костов. Той представи проектите, по които общината работи и очерта икономическото развитието на Шумен. Представителите на Българската търговско-промишлена палата проявиха интерес към процента на събираемост на данъците, към начина на формиране на такса смет, към въвеждането на енергоспестяващи технологии. Красимир Костов запозна Цветан Симеонов с пилотния национален проект, в който е включен и Шумен, за изграждане масив от данни на местно ниво. Кметът потърси съдействие от Българската търговско-промишлена палата за разработване на детайлите и получи утвърдителен отговор. Двете страни обсъдиха правилата за кандидатстване по оперативните програми, които често се сменят и създават проблеми на общините. Симеонов поиска община Шумен да представи в Българската търговско-промишлена палата в писмен вид съществуващи препятствия, за да могат да помогнат за тяхното решаване. По-късно представителите на Българската търговско-промишлена палата ще посетят офиса на Индустриалния парк и на място ще се запознаят с възможностите, които предлага за инвестиции.

Източник: http://focus-news.net/?id=n1380735