15 март 2010            
        Препратка към сайта

 

БТПП: През април излизаме от кризата
понеделник, 15 март 2010 г.

Предварителните оценки на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) показват, че началото на излизането от кризата се очаква през април, обяви шефът на палатата Цветан Симеонов. „С изгряването на пролетното слънце ще се размрази и бизнес климатът", каза Симеонов в ефира на на PRO.BG. „Българската икономика е имала и по-тежки години от това, което преживява в момента. Ако ГЕРБ си спази предизборните обещания - не се увеличават данъци и се намали администрацията, няма да стигнем до състоянието на съседни държави или социално напрежение", каза Симеонов.

Според него в една нормална държава бизнесът прави своите бизнес планове така, че да покрие разходите си и да има нормална печалба. С отнемането на десет процента от страна на държавата, тези възможности се намаляват и дори отрязват. Така се намаляват възможностите за иновации и квалификация на персонала. Това ограничава възможностите на фирмите да се разплатят от своя страна със своите кредитори, обясни Цветан Симеонов. Според него, всяка фирма сама трябва да реши дали да приеме офертата на държавата за „десятък", защото реално има договори, подписани по обществените поръчки.

И синдикатите, и БТПП настояват да има график, по който държавата да започне да се разплаща с фирмите. Според Симеонов, така ще има сигурност в икономическата среда, което ще даде възможност на фирмите да теглят и кредити. Той обаче допълни, че при съставянето на бюджета доста фактори не са били оценени, например тези, които влияят на намалената събираемост.

Според БТПП идеята за четиридневна работна седмица не е мярка, която ще стимулира излизането от кризата и тъкмо поради това тя е била отхвърлена.

Все още безработицата в София е най-ниска, под 3%. Производителността на труда пада, но има ръст на средната заплата. Безработицата расте, но това няма да се промени до размразяването на бизнес климата, обобщи Симеонов. 

 

 

    


 

         

SSa