8 март 2010

Препратка към сайта на 24 часа

Над 60 000 са жените предприемачи и мениджъри у нас
Публикувана: Понеделник, 8-ми Март 2010, автор: 24 часа онлайн; прочитания: 180; коментари: 0

Над 60 000 са жените предприемачи и мениджъри у насСнимка: БТПП

В малките и средните предприятия на България работят над 60 000 жени предприемачи и мениджъри. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов при откриването на конференция "Womenomics - жените в предприемачеството".

Конференцията е организирана по инициатива на посолството на Норвегия съвместно с БТПП, по случай Международния ден на жената.

Според Симеонов броят на жените-предприемачи в България вече е сравнително голям. Изследванията сочат, че в сравнение с мъжете жените-предприемачи у нас са доста по-млади и по-образовани.

Проучване, поръчано от БТПП и проведено сред над 800 българки, показва, че 62% от жените започват бизнес със собствени средства или с пари на свои роднини. Това говори за една добра спестовност от една страна, а от друга за страх на банките да отпускат кредити.

Българките предприемат свой бизнес от желание за лична реализация, сочи още проучването. Те намират, че все още не им се дават равни възможности с мъжете в службата. Жените-предприемачи са по-склонни да използват външни услуги, не само за юридически консултации, но и за информационни и консултантски услуги по целия спектър. Това показва, че те са с модерно мислене, обясни Симеонов.

По време на форума посланикът на Норвегия Н.П. г-жа Тове Скарстейн обясни, че от 8 млн. работни места в ЕС, създадени за последното десетилетие, повечето са заели жени. Жените оглавяват все повече и повече бизнеса и фирмите, каза посланикът и добави, че за съжаление те все още са по-ниско платените.