09.02.2010
              към материала на сайта на БНТ натиснете ТУК

 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в предаването Референдум на БНТ.
Ще получи ли България компенсации заради блокадата на границата с Гърция?

Игра на нерви - така най-точно може да се опише това, което става вече 21-и ден на общата ни граница с Гърция. Това не е първи случай, когато гръцки фермери решават проблемите си като блокират гранични пунктове с нас.

Близо две трети от обществото е готово да застане зад българските превозвачи, ако блокират границата с Гърция. Това сочи социологическото изследване на Алфа Рисърч, изготвено специално за дебата в Референдум тази вечер. Гостите в студиото дискутираха по въпроса: Смятате ли, че България ще получи компенсации заради блокадата на границата с Гърция?

Предаването започна с актуална информация за ГКПП Кулата, която след 18 часа е затворена за камиони и около 300 ТИР-а чакат на опашка от българската страна на границата. Това съобщи Миролюб Столарски, председател на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт.

Министърът на транспорта Александър Цветков обяви какви стъпки е предприело правителството - изпратило е всички постъпили документи, свързани с претърпените загуби, пропуснати ползи, щети от блокадата в Гърция, които понесоха транспортните фирми, туристическият бранш, икономиката. Тази информация беше систематизирана, така, както бяха проведени консултациите в Брюксел, и беше изпратена на 5 февруари, поясни той. Очаква се на 18 февруари Европейската комисия да вземе решение дали ще повдигне иск срещу Гърция във връзка с нарушението на европейските регламенти за свободно придвижване на стоки и хора.

Други гости в предаването бяха и Илияна Щерева - член на УС на Туристическа асоциация Банско, Цветан Симеонов - председател на Българска търговско-промишлена палата, Светослав Терзиев, журналист от  в-к „Сега”, Аделина Радева - журналист, БНТ. Повечето от тях реалистично считат, че няма да бъдат изплатени компенсации, но дискутираха какви мерки да предприемат, за да няма продължение на тези няколкогодишни блокади по границата. Какво ще ни струва да съдим Гърция в съда в Люксембург и имаме ли шансове да спечелим подобно дело - това бе друг от акцентите, на които се спряха гостите в предаването.

Оповестено бе допълнително проучване на Алфа Рисърч за подкрепа на българските превозвачи, ако блокират границата с Гърция, според което с "да" са отговорили 82.3 % от анкетираните. Това отговаря и на призивите сред обществото и в социалните мрежи като Фейсбук за такива контрамерки. Този въпрос засегнаха и гостите.

Според финалните данни от проучването на общественото мнение 71.80 % от анкетираните от Алфа Рисърч не вярват, че България ще получи компенсации заради блокадата, а само 27.44 са оптимисти по този въпрос.