В-к “КЕШ”
20.01.2006 г.

Български фирми търсят партньори в Турция

Нашите инвестиции в съседната страна надхвърлиха 20 млн. евро

Това е най-голямата българска бизнес делегация между двете страни досега - над 100 български фирми участваха в бизнес делегацията, която придружи в началото на седмицата министър-председателя на Република България Сергей Станишев в рамките на официалното му посещение в Турция.

ГАЛИНА МАРИНОВА

Това е най-голямата организирана българска бизнес делегация от новата история на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Българските бизнесмени, водени от председателя на БТПП Божидар Божинов, участваха в два форума - в Анкара и в Истанбул.

Фирмите са специализирани в секторите селско стопанство, туризъм, текстил, козметика, машиностроене, строителни материали, металургия, химико-фармацевтични продукти, горива, ИТ и други. Премиерът Сергей Станишев бе на официално двудневно, посещение в Турция по покана на премиера Реджеп Таийп Ердоган. Той се срещна в Истанбул с мениджъ-рските екипи на 20 турски компании. На срещата присъстваха ръководствата на едни от най-големите местни холдинги

"Кибар", "Сабанджъ", "До-гуш", "Аларко", "Коч холдинг", "Шишеджам" и др.

Турция е най-предпочитаното място за инвестиции на българските бизнесмени в региона. В икономиката на югоизточната ни съседка досега те са вложили 20.9 млн. евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка. На второ място в класацията на българските преки инвестиции зад граница е Македония с 15.3 млн. евро. Следват я Румъния и Сърбия и Черна гора -съответно с 13.4 млн. и 12 млн. евро. 122.7 млн. евро са турските капиталовложения у нас към края на септември 2005 г. Това нарежда страната на 14-о място в класацията на инвеститорите. Най-големият инвеститор е "Шишеджам". През юли миналата година в Търговище заработи заводът за плоско стъкло на турския холдинг. В него са вложени 70 млн. долара. Това е първата поточна линия за производство на стъкло на Балканския полуостров.

Очаква се инвестициите на "Шишеджам" у нас да достигнат 220 млн. долара. Още два завода - за плоско преработено стъкло и огледала, ще открие компанията в Търговище. Така областният център ще стане основен център на стъклопро-изводството в Европа. Програмата им предвижда в региона да бъдат открити около 1065 работни места.