В-к “Икономически живот”
30.11.2005 г.

Сътрудничество между Швеция и България
ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БИЗНЕС И ИНВЕСТИЦИИ

В Българската търговско-про-мишлена палата се проведе семинар за сътрудничество между Швеция и България на тема "Възможностите за бизнес, финансиране и инвестиции". Организатори бяха посолството на Швеция, БТПП и шведски компании, представени у нас.

Семинарът бе открит от председателя на БТПП Божидар Божинов и посланика на Швеция Н. Пр. г-н Бертил Рот.

Събитието бе организирано по случай посещението в България на шведския държавен секретар за промишлеността и търговията г-н Ларс-Олоф Линдгрен.

Участници в семинара бяха близо 100 представители на български и шведски компании и организации с обществен характер.

Дискутирани бяха темите българските приоритети за двустранното икономическо сътрудничество с Швеция; гледната точка на Швеция за развитието на шведс-ко-българските отношения; офсет операциите като катализатор за увеличение на търговията и общото техническо развитие; финансиране, инвестиции и експортни кредити от Швеция за индустриални програми в България. Представящите бяха от Министерството на икономиката и енер-

гетиката на България, Министерството на външните работи на Швеция, Nordic Investment Ваnк, Swedfund, Шведският съвет за гарантиране на експортни кредити (ЕКN), Българската насърчителна банка, Българската агенция за чуждестранни инвестиции.