В-к “24 часа”
30.03.2004 г.

З милиарда долара чакат български фирми в Ирак

Ивайло Христов

З млрд. долара за 1 година дават САЩ на втория по големина град в Ирак Рамади за възстановяване след войната и модернизация. Обещавам, че за голяма част от работите ще вземем за партньори български фирми, заяви вчера вицепрезидентът на търговската палата на град Рамади Абдала Аетин Вахат Катзер. Той е на посещение у нас заедно с шейх Махмуд Джарбу Адже ал Дулаймеи, говерньор на регион Ал Анбар. Тази област заема една трета от територията на Ирак и има З млн. души население. 3-те млрд. долара са само част от обещаната американска помощ от 12 милиарда. Имаме нужда от строители на училища, пътища, мостове, болници и оборудване за тях, заяви шейх Махмуд Джарбу. На иракската област ще трябват и текстилни фирми за производство на платове. Нужни са дори полицейски униформи, довери шейхът.

Няма проблем, увери го Роберт Александрийски, шеф на Асоциацията на износителите на облекло и текстил, който беше на срещата.

Ако има в момента фирми с желание да работят с нас, готови сме да ги вземем още сега в Ирак, разпали се шейхът.

До 2 месеца Българската търговско-промишлена палата ще сформира бизнес делегация, която да посети град Рамади. Освен това ще се създаде и българо-иракски бизнес съвет, които да помага на взаимоотношенията между фирмите от двете страни.