Дневник
30.03.2004

Иракски губернатор покани български фирми

ЗОРНИЦА МАРКОВА

Българските фирми са поканени да вземат участие във възстановяването на най-голямата област в Ирак Ал Анбар, за която са отпуснати 12 млрд. долара, от които 3 млрд. за тази година. Това стана ясно след срещата на иракска делегация и представители на българския бизнес.

Шейх Махмуд Дулаймей, регионален губернатор на Рамади, център на областта Ал Анбар, заяви, че иска да си сътрудничи с български компании, и официално ги покани да вземат участие във възстановителния процес в Ирак. Приоритетните области, в които нашите дружества имат най-голям шанс, са възстановяване на инфраструктурата, строеж и оборудване на болници, училища и сгради за административната управа, електро- и водоснабдяването. Шейхът подчерта голямата необходимост от предложения в областта на текстилната промишленост и по-специално за изработването на полицейски униформи, пригодени за климатичните условия в Ирак. Махмуд Дулаймей заяви, че е официален представител на иракската власт и е съгласувал предложенията си.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обявиха, че по покана на иракските гости до месец-два ще бъде организирано посещение на българска делегация в Рамади, за да бъдат обсъдени на място възможностите за участие на компаниите. Във срещата участваха представители на БТПП, Асоциацията на износителите на облекло и текстил, Българската предприемаческа камара, Националната браншова стопанска камара на търговците -дистрибутори на лекарствени средства и санитарни и билкови препарати, Българо-иракската икономическа камара и др. Беше обсъдено подписването на споразумение за сътрудничеството между търговско-промишлените палати на България и Ирак, което предстои да стане в близките дни. Областта Ал Анбар заема 1/3 от територията на Ирак, има 3 млн. население и е разположена в западната част на страната. Тя граничи със Сирия, Йордания и Саудитска Арабия. Столицата й е град Рамади, който се намира на около 100 км западно от Багдад.

Около десет български компании вече осъществяват доставки в Ирак. Председателят на Съюза на работодателите в България и шеф на фирмата "Братя Василеви" Васил Василев пък подготвя проект за изграждането на търговски център на границата с Йордания.