Дневник
30.03.2004

Български фирми ще получат "лъвския пай" от възстановяването на Рамади в Ирак

"Български фирми ще получат "лъвския пай" при поръчките за възстановяване на иракския град Рамади", каза шейх Махмуд Дулаймей на среща с представители с българския бизнес, организирана от БТПП. "От общо отпуснатите 12 милиарда долара за възстановяване на града, през следващата година са предвидени 3 млрд. долара за усвояване. Градът се намира в провинция Ал Анбар, която заема една трета от територията на Ирак", посочи шейхът.

Махмуд Дулаймей заяви, че управата на Рамади има желание български фирми да асфалтират пътища, да построят нови училища и болници, да доставят облекла за иракските полицаи, както и за жените и децата през наближаващото горещо лято, да изградят пречиствателни станции. Шейхът заяви, че е официален представител на иракската власт и е съгласувал предложенията си.

Съвместен българо-иракски съвет с участие на фирми от двете страни да бъде създаден, се разбраха участниците в днешната среща. От българска страна присъстваха представители на Националната браншова камара на търговците на лекарства, Предприемаческата камара, Асоциацията на износителите на облекла и текстил, Българо-ливанския бизнес клуб, Асоциацията на българо-арабските икономически камари. Те бяха поканени на визита в Ирак, за да видят на място възможностите за бизнес. Бизнессъветьт ще бъде под патронажа на заместник-председателя на тьрговско-промишлената палата Георги Чернев.

Шейх Дулаймей и вицепрезидентът на Търговската камара на Рамади изразиха съжаление за атентата срещу българските войници в база "Индия" в Кербала. По думите на двамата гости терористите не са знаели, че атакуват българи и са мислели, че нападат американци.

От януари до ноември 2003 година общият стокообмен между България и Ирак е намалял с 56 % в сравнение със същия период през 2002 година, според данни на БТПП. През 11-те месеца на 2003 година е регистриран внос от Ирак на скрап и отломки от мед.