Пари
30.03.2004

Български фирми ще възстановяват ираксия град Рамади
Нашите компании били предпочитани за строителство на пътища и болници

Златина ГЕОРГИЕВА

ЛЪВСКИЯТ пай при поръчките за възстановяване на иракския град Рамади ще получат български фирми, заяви шейх Махмуд ал Дулаймей на среща на иракска бизнесделегация с представители на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Градът се намира в провинция Ал Анбар, която заема една трета от територията на Ирак. Шейхът увери, че управата на града има желание българските фирми да асфалтират пътища, да построят нови училища и болници, да изградят пречиствателни станции. В града се нуждаели и от облекла за полицаите и населението. Ал Дулаймей уточни, че е официален представител на иракската власт и е съгласувал предложенията си. През следващата година за възстановяване са определени 3 млрд. USD от общо 12 млрд. USD.

На срещата от българска страна присъстваха представители на Националната браншова камара на търговците на лекарства, Предприемаческата камара, Асоциацията на износителите на облекла и текстил, Българо-ливанския бизнесклуб, Асоциацията на българо-арабските икономически камари. Те бяха поканени от шейха на визита в Ирак, за да преценят на място възможностите за бизнес. Участниците се договориха да бъде създаден съвместен българо-иракски съвет с участие на фирми от двете страни, Бизнессъветът ще бъде под патронажа на заместник-председателя на търговско-промишлената палата Георги Чернев. По-рано Чернев заяви, че българските фирми се интересували от банковата система в Ирак и възможността да работят самостоятелно. Според него пазарът в Ирак все още не е разпределен, което забавяло избора на подизпълнители при възстановяването на страната. Освен това нашите фирми нямали капацитета да бъдат оценени по достойнство от големите играчи.

С 56% е намалял стокооборотът между България и Ирак от януари до ноември м.г., сочат данни на търговско-промишлената палата, което са ниски стойности,защото общият, стокообмен възлиза на около 1 ~2 млн. USD. Според данни на БТПП през 11-те месеца на 2003 г. Ирак е внасял у нас скрап и отломки от мед.