Дневник
10.02.2004

Страните от Югоизточна Европа обсъждат
въвеждането на общ сертификат за тегло на камионите

Представители на министерствата на транспорта на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна Гора, Хърватия и Турция се събират на 11 февруари в София, за да обсъдят формата и съдържанието на сертификата за тегло на камионите и процедурни въпроси по неговото издаване. Идеята е до края на т.г. тези разговори да приключат и да бъде взето решение за внедряването на сертификатите в практиката, уточни зам.-председателят на БТПП Георги Чернев.

През 1999 г. министрите на транспорта подписаха меморандум, който предвижда въвеждане на сертфикатите за тегло на камионите. Употребата им ще бъде доброволна. Целта е камионите, които пътуват със сертфикат за тегло, да не бъдат мерени на всяка граница. Това ще доведе до намаляване на времето и на разходите за преминаване на границите.

Заместник-министьрът на транспорта Анелия Крушкова каза, че амбицията на министерството е в най-кратки срокове до започването на Олимпийските игри в Атина да бъдат решени въпросите, свързани с контролните гранично-пропускателни пунктове, пред вид очаквания поток туристи и товари за олимпиадата.

По думите й в четвъртък ще бъде изготвен доклад - обобщение на предложенията за облекчаван на преминаването през ГКПП, изготвени от различни министерства. Докладът ще бъде на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.