Дневен Труд
10.02.2004

Облекчават транзита през Балканите

Облекчават транша от Асоциацията на балканските палати, а контролиращ орган да е Министер-ството на транспорта. В четвъртък ще бъде готов доклад за облекчаване на преминаването през граничните пунктове, изготвен по идеи на 6 министерства, съобщи Анелия Крушкова, зам.-министър на транспорта. Докладът ще бъде представен на премиера Симеон Сакскобургготски.

Идеята ще бъде обсъдена утре в София на среща на комитетите от страните от Югоизточна Европа (SECIRPO) към Пакта за стабилност. Ще участват представители на 10 страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна Гора, Хърватия и Турция.

От тази година може да отпадне многократ-ното претегляне на камионите по всяка граница на Балканите. Това ще стане възможно с въвеждането на единен сертификат за тегло между страните от Югоизточна Европа. С документа ще се облекчат най-вече транзитно преминаващите тирове на път за Западна Европа. Новият документ ще намали времето и разходите за преминаване на ГКПП. Употребата му ще бъде напълно доброволна.

„Сега за всеки ТИР се плаща за кантар средно по $ 45 на всяка граница", обяви Георги Чернев, зам.-шеф на Българската търговско-промишлена палата, която е домакин на форума. Амбицията ни е до започването на олимпийските игри в Атина да бъдат решени всички въпроси, свързани с контролните гранично-пропускателни пунктове, предвид очаквания поток туристи и товари за олимпиадата, допълни Крушкова.