Еллектронно издание “Дневник on-line”
19 май 2003

Митниците обмислят още мерки срещу измамите

Митниците обмислят въвеждането на пакет от мерки за ограничаване на външнотърговската дейност на фирми-фантоми, стана ясно след експертна среща между директора на агенцията Асен Асенов, ръководството на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и съветника на финансовия министър Милен Велчев Морис Кембъл в понеделник.

На закритото съвещание специалистите обсъдили как да ограничат контрабандата чрез проверки на надеждността на търговците и нетарифни ограничения. Според анализи на БТПП 40% от стокообмена на страната се осъществява от 100 компании. Останалата част от външнотърговската дейност е дело на малки фирми еднодневки, които се регистрират в съда с цел с тях да бъде осъществен един голям удар, твърди работодателската организация. Това са десетки хиляди търговци с малък принос в стокообмена, които обаче са по-рискови за държавата, обясниха експерти. Точно срещу тях ще бъдат наложени новите мерки, които още се пазят в тайна. Обмисля се също проверка на фирмите, които издават сертификатите за произход на стоките и реда, по който се извършва процедурата. Според неофициални данни около 20% от тези документи са с невярно съдържание

По време на срещата е обсъдена и възможността за въвеждане на електронен АТА карнет. В момента тези документи се издават само от БТПП и служат като гаранция пред чужди митнически администрации за стоки на временен износ.

Министерският съвет ще обсъди в четвъртък нови защитни мита за зеленчуците и плодовете, месните и млечните продукти, които ще бъдат наложени в защита на родното производство. "Мерките ще стимулират българските производители, тъй като ще ограничат неконкурентният евтин внос на селскостопанска продукция", съобщи вчера в Джебел министърът на земеделието Мехмел Ликме.