Засилва се интересът към България от страна на френските инвеститори

Заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев участва в делегацията, придружаваща министър-председателя Сергей Станишев по време на работното му посещение във Франция, на 12 и 13 октомври 2006 г.

Програмата на делегацията включваше участие в икономически форум за България в Парижката търговско-промишлена палата и откриване на изложенията „България в Париж” и „Тракийски съкровища”, и на изложбата на Марин Върбанов в Българския културен център.

Акцентът в програмата бе Инвестиционният форум, в който участваха представители на 40 български и повече от 50 водещи в икономиката на Франция компании, информира след завръщането си г-н Дачев. Основни дискутирани теми са били възможността за бъдещи френски инвестиции в България и развитието на индустриалните отношения в двете страни.

По думите на Юг дьо Рур, вицепрезидент на Парижката търговска палата, френските делови среди нямат достатъчно информация за България,а икономически контакти не отговарят на възможностите на двете страни.В изказването си френският министър на търговията Кристин Лагард е заявила намерението френските инвестиции в България да достигнат 500 млн. долара. След презентацията на бизнес средата в България , направена от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, френският бизнес е проявил интерес към възможностите и перспективите за правене на бизнес у нас. Френските делови среди са заявили интереса си към енергетиката, строителството на платени магистрали, водния сектор, високите технологии. Българските фирми са потърсили партньори на френския пазар в секторите производство на мебели, хранително- вкусовата промишленост , винопроизводството.

Красимир Дачев е имал среща с председателя на Парижката търговска палата Пиер Симеон, с когото са обсъдили инициативи за укрепване на функциите на търговските палати. Г-н Симон, който е и председател на Европалати, е потвърдил участието си в специалния панел на БТПП в рамките на Инвестиционния форум за Югоизточна Европа , който ще се проведе в периода 31 октомври 1 ноември т. г. в София. Темата на пленарната сесия, домакинствана от БТПП е “ Ролята на търговските палати и работодателските организации в процеса на бързите социално-икономически промени и присъединяването на България към ЕС".

Back   HOME 18 октомври 2006 г.