БТПП представи класации на водещите фирми и холдинги у нас

За осма поредна година БТПП обяви своите годишни класации на българските фирми и холдинги – “ТОП 100 – 2006”, постигнали най-високи икономически показатели през 2005 г.Те са изготвени на база финансови резултати и отчети на 5 000 фирми и компании.

Критериите, които са използвани за класациите на фирмите са класически и безпристрастни, прилагани и в световните класации на “Форбс”, “Форчън” и са изключително от икономически характер, посочи на представянето им пред журналисти председателят на Палатата Божидар Божинов.

Класациите са насочени към инвеститорите и стопанските дейци с примерите за най- добрите прилагани практики в България – отличен мениджмънт и адекватно стопанско поведение в конкурентна среда, както и откритост и достъпност до фирмените финансови резултати и постижения. Председателят на БТПП информира, че напоследък се наблюдава тенденция при която фирмите, в които има свеж капитал и са привлекли чужди инвестиции, дърпат напред в класацията.

Класираните фирми ще бъдат представени пред чуждестранните ни партньори и инвеститори в над 200 търговско-промишлени палати в света, както и на всички международни форуми, в които участва България. Класацията се разпространява и до всички Световни търговски центрове по цял свят, всички търговски представители на България в чужбина и всички чужди дипломатически мисии в България.

В класацията присъстват 460 фирми, работещи в България , големи , малки и средни, които са подредени по печалба, рентабилност, икономическа ефективност, както и водещите 10 предприятия за всеки от 6-те района за планиране в България. Те са селектирани сред 5000 компании. Включените в класацията на БТПП фирми имат ръст на приходите повече от 30 на сто спрямо 2004 г.

Класациите на БТПП обхващат фирмите от всички отрасли на национално ниво, като с всяка година се повишава тяхната представителност в национален план. Делът на фирмите, участващи в класациите, формират 55,23% от Брутния вътрешен продукт на страната за 2005 г., което е показател на престижността на тези класации, подчерта Божидар Божинов.

72% от представените фирми са от сферата на услугите, а 27% - от материалното производство. Класацията е подредена на базата на публични данни, фондовата борса, данъчните служби, и представени финансови отчети.

 

Председателят на Палатата Божидар Божинов подчерта, че делът на фирмите, участващи в класациите, формират 55,23% от Брутния вътрешен продукт на страната за 2005 г.

Първите места заемат фирми от сектор енергетика - петролни и енергийни дружества.

Класациите са публикувани в уебстрананицата на Палатата.

 

Back   HOME 20 септември 2006 г.