БТПП отчете изпълнението на Проект ЕЛИОС
В четири български града обслужването на бизнеса ще е на едно гише

В четири български града обслужването на бизнеса ще се извършва на едно гише. Предприемачите от Враца, Велико Търново, Добрич и Ямбол ще получават интегрирани административни услуги. „Фронт офисите” на обслужващите центрове във Враца, Добрич и Ямбол ще бъдат в Регионалните търговско-промишлени палати в тези градове, което ще подобри административното обслужване на бизнеса. Това съобщи директорът на Евро Инфо Центъра при Българската търговско-промишлена палата Беата Папазова по време на заключителна пресконференция по повод приключването на проект ЕЛИОС – Интегриран план за развитие на българската публична администрация.

Проектът е пилотен за страната ни и се оценява като иновативен, нетрадиционален и устойчив с национално значение, посочи Папазова. Тя изрази благодарност към Министерството на държавната администрация и административната реформа за оказаната подкрепа и изрази надежда, че инициативата ще обхване всички общини в България и ще инициира изработването на специален закон, който да регламентира административното обслужване на бизнеса да става “на едно гише”.

Водещ партньор по проекта е регионалният съвет на провинция Ена, Сицилия. Българските партньори по проекта са БТПП, която е национален координатор по проекта, търговските палати на Враца, Добрич и Ямбол и общинската администрация на Велико Търново.

Ръководителят на ЕЛИОС Микеле Сабатини очерта основната цел на проекта - стимулиране на инвестиционния процес в България чрез подобряване на координацията между търговските палати и публичната администрация с изграждането на партньорска мрежа, посредством укрепване капацитета на палатите с обучения за предоставяне на услуги на предприемачите на едно гише. Той отбеляза, че споделеният италиански опит в обслужването на бизнеса ще съкрати сроковете за обработка на документите и ще осигури прозрачност на процедурите.Предприемачът ще бъде обслужен от един човек и ще получи един документ по всички процедури, информира г-н Сабатини.

Заместник-министърът на държавната администрация Ангел Иванов посочи, че като пилотен проектът ЕЛИОС поставя началото на други проекти, имащи за цел подобряването на административното обслужване.Той заяви , че министерството ще продължи подкрепата си и в бъдеще по отношение на подобни проекти, осъществявани съвместно с неправителствените организации. По думите му ЕЛИОС е част от идеята за постигане на такова електронно правителство , съпоставимо с е-правителствата на останалите страни-членки на ЕС.

Продължителността на проекта бе 18 месеца. Той се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Италия по Закон 84/01 за подпомагане на връзките с Балканските страни. Съфинансиращи организации са Регионалният съвет на Сицилия и Регионалният съвет на провинция Ена. Изпълнението му бе реализирано в пет фази.

Резултати от проекта:

Back   HOME 18 септември 2006 г.