Българо-израелски бизнес форум

Повече от 80 български и 15 израелски компании участваха в организирания от Българската търговско-промишлена палата българо-израелски бизнес форум.

Деловата мисия от Израел включва представители на водещи компании в сферата на строителството, недвижимите имоти, телекомуникациите , високите технологии, маркетинга, консултантските услуги.

Израел е важен и перспективен външно-търговски партьнор на България, като заема едно от водещите места в търговията ни със страните от региона на Близкия Изток, посочи на откриването на форума заместник-председателят на БТПП Цветан Симеонов.Той отбеляза, че Израел заема дял от 4 процента в стокообмена на България с азиатските страни.

Президентите на България и на Израел - Георги Първанов и Моше Кацав приветстваха участниците във форума и отправиха пожелание двустранните делови срещи да завършат с конкретни договаряния между фирмите. Българският държавен глава посочи като перспективни отрасли за сътрудничество отбранителната промишленост,високите технологии, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.

Председателят на Българо-израелската търговско-промишлена палата Пейчо Лалев отбеляза, че двустранният стакообмен за 2005 г. възлиза на 103 млн. долара и подчерта , че Израел е един от малкото ни външно-търговски партньори, с които страната ни има положително търговско салдо.

Председателят на Израело-българската търговско-промишлена палата Нир Барух препоръча три области с голям потенциал за развитие на двустранните контакти – сътрудничество между научните институти на двете страни , транфер на технологии и създаване на смесени предприятия.

 

Back   HOME 12 юни 2006 г.