Министъра на търговията на Кувейт се срещна с български фирми

Среща на председателя на БТПП Божидар Божинов и български фирми с министъра на търговията и промишлеността на Кувейт д-р Юсеф Сайед Хасан Ал-Залзала се проведе в Палатата на 5 май. В нея участва и ръководителят на службата за търговско-икономически връзки към Посолството на България в Кувейт Аспарух Карастоянов, който през 2005 г. беше предложен от БТПП да представлява интересите на българския бизнес в арабската страна.
Пред присъстващите д-р Юсеф Ал-Залзала подчерта, че търговско-промишлените палати трябва да са дясната ръка на правителствата на двете страни за увеличаване на търговските контакти. Той изтъкна, че Кувейт е най-демократичната държава в региона и има политика на отворените врати, която предвижда отваряне на въздушните коридори за български авиолинии през настоящата година.

“Кувейтските бизнесмени, които решат да инвестират у нас, ще имат достъп до пазара на всички балкански страни, заради сключените споразумения за свободна търговия в региона”, каза председателят на БТПП. Той предложи Палатата да съдейства за организиране на специализирани изложби в Кувейт на традиционни български хранителни продукти, чиито производители вече работят по стандарите на ЕС. 

В края на срещата председателят на БТПП и зам.-председателят на Търговско-промишлената палата на Кувейт подписаха актуализирано Споразумение за сътрудничество между двете организации, което датира от 1995 г. То предвижда активизиране на обмена на информация и организиране на смесени бизнес-форуми.

През 2005 г. се отбелязва четирикратно увеличение на износа за Кувейтв сравнение с 2004 г.  като търговското салдо възлиза на 15 млн 721 хил. щ. д. Пред кувейтския бизнес все още съществуват проблеми с митническите такси и получаването на визи. За чуждестранните инвеститори в страната са изградени специални зони като допълнителни стимули за тях са стратегическото георгафско положение на страната и евтината енергия. В търговския регистър на БТПП има регистрирани 9 фирми с кувейтско участие.


Back   HOME 5 май 2006 г.