Делова визита на ръководството на БТПП в Германия

В периода 18 - 20 април 2006 г. ще се проведе официално посещение на председателя на БТПП Божидар Божинов и зам.-председателя на Палатата Владимир Пенков в Германия. Визитата е с цел обсъждане на конкретни инвестиционни проекти с германския бизнес в областта на инфраструктурата, здравеопазването, енергетиката и водното стопанство.

В програмата на посещението са включени официални срещи с ръководството на Асоциацията на немските търговски палати и с мениджърите на едни от най-проспериращите германски компании – “Дойче банк – Берлин” АД и “Берлинер Вассер Интернационал” АД.

Сред темите на срещите са кредитирането на проекти за финансиране на български малки и средни фирми, доизграждането на ВиК системите в курортните комплекси и замразените язовири у нас.

В рамките на визитата е предвидена среща с г-н Гернот Ерлер - държавен секретар по външните работи и председател на Германо-българския форум, с когото ще бъдат обсъдени новата Директива за услуги на ЕС и въпросът със затварянето на двата блока на АЕЦ Козлудуй.

По данни на Министерство на икономиката за първото шестмесечие на 2005 г. стокообменът ни с Германия възлиза на 1 728 млн.щ.д. За периода 1992 - март 2005 г. германските инвестиции у нас са на обща стойност 897,1 млн.щ.д. или 8,5% от общите инвестиции в страната, с което Германия заема четвърто място в ранг-листата на чуждестранните инвеститори. По данни на германската статистика България заема 52-ро място при вноса в Германия по държави и 48-мо място в германския експорт.

Back   HOME 17 април 2006 г.