БТПП и Камарата за индустрия, търговия и услуги на Казабланка подписаха споразумение за сътрудничество

В рамките на Осмата сесия на Междуправителствената българо-мароканска икономическа комисия БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Камарата за индустрия, търговия и услуги на Казабланка. С документа двете организации се договарят да подпомагат развитието на търговско-икономическите връзки между двете страни, да насърчават деловата активност и конкурентоспособността на своите членове, да осъществяват информационен обмен в областта на търговията, инвестициите и бизнеса като цяло.

Основни акценти в споразумението са: намиране на потенциални бизнес партньори; организиране на съвместни панаири, изложения, семинари и други мероприятия; подпомагане на случаи на медиация и арбитражни дела.

България може да изнася за Мароко селскостопанска техника, земеделски продукти, цигари, напитки, текстил и инвестиционни стоки. Това стана ясно по време на сесията на Междуправителствената комисия. Български строителни фирми могат да се възползват от мащабното жилищно строителство в Мароко.

Стокообменът между двете държави през миналата година е бил в размер на 34 млн. долара, като българският износ е 8,200 млн. долара.

В Палатата са регистрирани общо 8 фирми с мароканско участие - 7 със 100% марокански капитал и едно смесено дружество.

БТПП има подписано споразумение и с Палатата за търговия, промишленост и услуги на Рабат от 2001 г. Обсъжда се идеята за създаване на българо-мароканска смесена търговска палата, със съдействието на вече съществуващата към БТПП Асоциация на българо-арабските камари.

Back   HOME 14 април 2006 г.