България и Китай ще разширяват сътрудничеството си в областта на информационните технологии

Разширяване на двустранното сътрудничество в информационните технологии, инфраструктурата и енергетика ще затвърди стратегическото партньорство между България и Китай. С тези думи зам-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов се обърна към участниците в българо-китайски бизне форум, организиран от БТПП по повод посещението на бизнес делегация с представители на едни от най-големите китайски компании. Той отбеляза също така, че през последните няколко години се наблюдава интензивно създаване на смесени предприятия и съвместно излизане на трети пазари на компании от двете страни.

Във рамките на форума контакти осъществиха над 60 български и китайски фирми от секторите производство на електроенергия, телефони и радио приемници, огнеупорна продукция, текстилни изделия, оптични комуникационни системи, оборудване за енергетиката и т.н.

В обръщението си към участниците зам-председателят на БТПП Цветан Симеонов определи динамичното развитие на търговията между България и Китай като добър знак за съвместно сътрудничество в областта на високите технологии.

“Има възможност за реализиране на трайно сътрудничество в туризма с осигуряване на голям поток китайски туристи към България”, заяви Юи Джънци - посланик на Китайска народна република в България по време на форума. Той потвърди интереса на китайските предприемачи към българския пазар, който ще нарасне с приемането на страната в ЕС и съобщи, че през следващите пет години китайското правителство предвижда да бъдат разпределени 700 млрд. долара за внос на чужди стоки в страната.

БТПП има подписани споразумения за сътрудничество с Китайската търговска палата, Търговската палата на Шанхай и Търговската палата на Гуанхи. До момента в търговския регистър на Палатата са регистрирани общо 276 фирми с китайско участие, от които 249 еднолични дружества със 100% китайско участие, 20 смесени българо-китайски дружества и 7 търговски представителства.

 Китайската народна република е основен търговско-икономически партньор на България от азиатските страни. С подписването на 1.10.1990 г. на Търговска спогодба между двете страни е поставено ново начало в двустранните търговски отношения. През 2004 г. стокообменът достига 504,1 млн. щ.д. Износът възлиза на 36,2 млн. щ.д., като намалява с 40 % спрямо предходната година. Вносът възлиза на 467,9 млн.щ.д. и се увеличава с близо 70 %. Приоритетни области на търговско сътрудничество между двете страни са машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост. В ход са преговори за изграждане на смесени предприятия в Китай за лозарство и винопроизводство, монтаж и прозводство на електро и мотокари.

Back   HOME 30 март 2006 г.