Шанхайският бизнес проявява интерес към инвестиции у нас
Шанхайският бизнес проявява интерес към инвестиции у нас

Представители на шанхайския бизнес се срещнаха с потенциални български партньори на 20 феврури 2006 г. в БТПП. Те са част от официална делегация на Шанхайското градско народно събрание, която е на двудневно посещение у нас.

От българска страна в срещата участваха представители на фирмите “Колиерс интернешънъл”, “Финстрой”, “Уинслоу Дивелъпмънт”, “Аргус”, “Адрес Инвест” и “Фортър Интернешънъл”.

Шанхайски инвеститори проявяват конкретен интерес към България като страна в центъра на Балканския регион, отбеляза Шан Джиа Минг, представител на китайската компания “Шанхай Ю Ю Груп”. Той заяви, че вниманието им е насочено към развитието на строителството, условията за закупуване на земя и изискванията за пребиваването им у нас.

Стивън Динг, завеждащ международния отдел на Шанхайската търговско-промишлена палата изтъкна, че през последните няколко години пазарът на недвижими имоти в Шанхай се развива изключително интензивно. Градът разполага с 82 000 кв.м. офисни помещения, 80 000 кв.м. търговски обекти и 70 000 кв.м. производствена площ като в момента предстои застрояване на още 40 000 кв.м. сгради за бизнес ползване.

Зам.-председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди, че Палатата изцяло ще съдейства на заинтересувани фирми чрез издаване на документи за регистрация, подготовка на секторни проучвания за ориентиране на фирмите в икономическата среда.

До момента по линия на БТПП са сключени споразумения за сътрудничество с Китайската търговска палата, Търговската палата на Шанхай и Търговската палата на Гуанхи. В периода 1994-2005 г. са осъществени 15 посещения на български и китайски бизнесмени в двете страни. В Палатата има регистрирани общо 276 фирми с китайско участие като от тях 249 еднолични дружества със 100% китайско участие, 20 смесени българо-китайски дружества и 7 търговски представителства.

През 2004 г. стокообменът между България и Китай е достигнал 504,1 млн. щ.д. Износът възлиза на 36,2 млн. щ.д., като намалява с 40% спрямо предходната година. Вносът възлиза на 467,9 млн.щ.д. и се е увеличил с близо 70%.

Back   HOME 21 февруари 2006 г.