Фирми от България и Чехия осъществиха бизнес контакти
Фирми от България и Чехия осъществиха бизнес контакти

31 български и 57 чешки фирми от секторите машиностроене, металургия, енергетика, текстил и селско стопанство се срещнаха по време на смесен бизнес форум, организиран по повод посещението на водената от БТПП българска бизнес делегация, придружаваща министър-председателя на Република България на официалното му посещение в Чешката република.

Бизнес-форумът, който се проведе в Прага на 16 февруари, беше организиран от Търговско-промишлената палата на Чешката Република и Конфедерацията на чешката индустрия.

По-рано същия ден председателят на БТПП Божидар Божинов участва в бизнес закуска, организирана от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, с влиятелни чешки компании сред които “CEZ”, “Skoda”, “AZD Praha”, “Energo pro”, “Alexandria CK”, Чешката експортна банка и др.

Пред бизнесмените от двете страни министър-председателят Сергей Станишев открои високите постижения в икономическите връзки между България и Чехия и подчерта доброто име, с което се ползва у нас продукцията на чешкото производство. С повече от 100 фирми Чехия е на десето място сред чуждестранните инвеститори у нас, допълни премиерът и изрази задоволство, че те изпълняват стриктно договорите си.

В обръщението си към участниците във форума чешкият премиер още веднъж подчерта, че България е добре подготвена за членство в ЕС. Той изрази категоричната си убеденост, че като пълноправен член ние ще допринесем съществено за развитието на Евросъюза.

“След приемането в ЕС България ще се превърне в “бизнес мост” между Европа и Азия. За да бъде постигната ефикасността от това трябва да се инвестира в изграждането на инфраструктурата за постигане на трайна икономическа стабилност и сигурност не само за Балканския регион, но и за Европа като цяло”. С тези думи председателят на БТПП се обърна към участниците по време на официалното откриване на форума.

До момента в търговския регистър на БТПП са регистрирани 29 фирми с чешко участие. Преките чешки инвестиции в България за периода 1994-31.12.2004 г. възлизат на 441,9 млн.щ.д. Чехия се нарежда на 10 място по обем на инвестираните средства в България.

По данни на Министерство на икономиката износът на български стоки за Чехия за 2004 г. възлиза на 58,1 млн.щ.д. В него преобладават промишлените стоки - 78%, а селскостопанските стоки са 22%. Вносът от Чехия за 2004 г. е 243,5 млн.щ.д. Преобладаващ дял във вноса от Чехия имат промишлените стоки 95%, а селскостопанските стоки са само 5% от общия внос.


Back   HOME 17 февруари 2006 г.