Успешна бизнес мисия в Турция

Над 200 индивидуални срещи между български и турски фирми – това е равносметката от българската бизнес мисия в Турция, организирана от БТПП в рамките на официалното посещение на министър-председателя Сергей Станишев в Южната ни съседка. 120 български предприемачи, водени от председателя на БТПП Божидар Божинов, участваха в бизнес делегацията, която е най-голямата от новата история на търговско-икономическите отношения между двете страни.

На бизнес форума в Истанбул присъстваха представители на 170 турски фирми и холдинги, сред които “Кибар”, “Сабанджъ”, “Догуш”, “Аларко”, “Коч холдинг”, “Шишеджам” и др.

По време на форума министър-председателят Сергей Станишев открои водещите мотиви за инвестиционния интерес към България: политическа, финансова и макроикономическа стабилност, предсказуема данъчна среда и работна сила, подготвена по европейските стандарти.

Приветствия към форума поднесоха и държавният министър Кюршат Тюзмен и председателите на Съвета за външно-икономически връзки на Турция, на Търговската палата на Истанбул и на Съюза на турските търговски палати. Акцент в изказванията им бяха различните аспекти от динамичното развитие на бизнес отношенията между двете страни през последните години.

Български и турски фирми осъществиха контакти и разговори за сътрудничество в областите инфраструктура, туризъм, метали и машиностроене, химия и химически продукти, логистика, козметика, информационни технологии и т.н.

Бизнес форум се проведе и в Анкара със съдействието на Анкарската индустриалната палата, турските фирми проявиха интерес към потенциални български партньори от областите изграждане на пътища и поддръжка, метали и машиностроене, компютърни технологии, туризъм, шивашка промишленост, медицински и фармацевтични продукти.

Извън рамките на двата форума, българските фирми с традиционни партньори в Турция проведоха допълнителни индивидуални срещи. Бизнес мисията в Турция беше отразена от най-големите български и турски медии.

Големият интерес от посещението е естествен резултат от динамично развиващите се през последните години търговско-икономически връзки между двете страни. Това показват и данните за стокообмена, според които през първото полугодие на 2005 г., сравнени със същия период на предходната година, той се е увеличил с 41%. Така Турция се нарежда на четвърто място в стокообмена ни със света и на първо в стокообмена ни с балканските страни. Към момента в Палатата са регистрирани 2 571 фирми с турско участие.

В първия бизнес форум, който се проведе в Анкара и беше организиран със съдействието на Анкарската индустриалната палата, турските фирми проявиха интерес към потенциални български партньори от областите изграждане на пътища и поддръжка, метали и машиностроене, компютърни технологии, туризъм, шивашка промишленост, медицински и фармацевтични продукти.

Back   HOME 23 януари 2006 г.