120 български фирми отпътуват за Турция

120 български фирми участват в бизнес делегацията, която ще придружава министър-председателя на Република България Сергей Станишев в рамките на официалното му посещение в Турция на 17-18 януари 2006 г. Това е най-голямата организирана българска бизнес делегация от новата история на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Българските бизнесмени, водени от председателя на Палатата Божидар Божинов, ще участват в два форума – в Анкара и в Истанбул. Фирмите са специализирани в секторите селско стопанство, туризъм, текстил, козметика, машиностроене, строителни материали, металургия, химико-фармацевтични продукти, горива, ИТ и т.н.

Големият интерес от посещението е естествен резултат от динамично развиващите се през последните няколко години търговско-икономически връзки между двете страни. Това показват и данните за стокообмена, според които през първото полугодие на 2005 г., сравнени със същия период на предходната година, той се е увеличил с 41%. Така Турция се нарежда на четвърто място в стокообмена ни със света и на първо в стокообмена ни с балканските страни. Към момента в Палатата са регистрирани 2 571 фирми с турско участие.

Back   HOME 16 януари 2006 г.