Бизнес семинар за български и шведски компании се проведе в БТПП

Бизнес семинар с участието на 100 български и шведски фирми беше организиран в БТПП по повод двудневната визита у нас на заместник-министъра на търговията на Кралство Швеция Ларс-Олоф Линдгрен. Семинарът беше посветен на възможностите за инвестиции и насърчаване на търговските взаимоотношения между двете страни.

Председателят на БТПП Божидар Божинов откри мероприятието като подчерта големите възможности за развитие на търговско-икономическите отношения между бизнеса от двете страни и приветства силния интерес към участието в подобни събития.

В обръщението си към участниците посланикът на Швеция у нас изрази надежда това мероприятие да даде тласък за активизиране на двустранния търговски стокобмен пред вид предстоящото пълноправно членство на България в Европейския съюз. Той отбеляза, че за първите осем месеца на 2005 г. шведският износ за България се е увеличил с 50 на сто спрямо същия перод на миналата година, а вносът на български стоки – с 19 на сто.

Ларс-Олоф Линдгрен отбеляза, че разширяващият се европейски пазар е добра предпоставка за стабилно икономическо развитие. По неговите думи Швеция може да окаже подкрепа на страната ни и в подобряване и изграждане на инфраструктурни обекти.

В рамките на семинара като приоритетни сектори за сътрудничество между български и шведски компании бяха очертани автомобилостроенето, машиностроенето и елктротехниката.

Програмата на семинара включваше презентации на шведски компании, сред които ABB Bulgaria Ltd, Alfa-Laval, AstraZeneca Bulgaria, Atlas Copco Lifton Eood, Consilium Components AD, Ericsson Telecommunication Bulgaria EOOD, Sandvik Bulgaria Ltd, Scania Bulgaria Co Ltd, SKF Bearings Bulgaria EAD, SWECO Bulgaria, Swedpower, Tetra Pak, Volvo Bulgaria Ltd, WSP International./МК/


Back   HOME 30 ноември 2005 г.