Временно управляващият дипломатическата мисия на Казахстан посети БТПП

Председателят на БТПП Божидар Божинов се срещна с временно управляващия дипломатическата мисия на Казахстан в София г-н Тимур Уразаев На 19 октомври 2005 г.

В рамките на срещата г-н Божинов подчерта необходимостта от увеличаване на търговските контакти между двете страни, което би могло да се реализира чрез засилване на информационния поток между бизнес средите.

Според г-н Уразаев българските компании могат да се превърнат в своеобразни търговски канали между Европейския съюз и Казахстан, който пък би могъл да служи като транзитна зона за стоки към азиатските пазари. Той сподели, че казахстанските предприемачи проявяват интерес към България и предстоящото й членство в ЕС и това ще е един по-достъпен начин за казахстанските компании, навлезли на българския пазар, да бъдат допуснати и на европейския пазар.

В Казахстан живеят представители на 134 националности (от тях българите са около 10 000). През последните десет години Казахстан е привлякал инвестиции на стойност 30 млрд. долара. Най-големите търговски партньори на Казахстан са Русия, Китай, ЕС, Нидерландия и др. Най-големите инвеститори в Казахстан са САЩ, ЕС, Швейцария, Китай. Страната изнася на световните пазари нефт, газ, метал, зърно, като сред износителите на зърно заема 7-мо място в света, а е световен лидер в износа на твърди сортове зърно. Да се предоставят на казахстанската страна координати на фирми, вносители на зърно, за да се установят контакти с казахстански фирми, износители на зърно. В Казахстан е създаден инвестиционен фонд, който подпомага реализирането на проекти с иновационен характер, подадени от фирми. За миналата година този фонд е реализирал 240 проекта. Развитие на двустранното сътрудничество в областта на текстилната промишленост и туризма. През първата половина на следващата година се планира посещение на президента на Казахстан в България и се предвижда провеждане на бизнес форум.

Back   HOME 21 октомври 2005 г.