Среща с бизнесмени от Ирак се проведе в БТПП

 

ph20051007_6.jpg (46478 bytes)

“БТПП подкрепя развитието на икономическите отношения между България и Ирак и ще съдейства за осъществяването на успешни търговски сделки между предприемачи от двете страни”, каза зам.-председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов пред иракски и български бизнесмени, които се срещнаха в БТПП на 5 октомври.

По време на срещата г-н Тауфик Фиесал Мардан, председател на борда на директорите на Съюза на иракските бизнесмени, направи презентация на условията за правене на бизнес в Ирак. Той разясни на българските предприемачи, че за транспортиране на стоки към Ирак в момента има два маршрута: сухоптен през Турция (през местност Захо) и воден – пристанище Ункасър, което се намира близо до Басра. Плащанията при изпълнение на договори мога да се извършват в активните в Ирак международни и частни инвестиционни банки. Информация за участие в търгове може се получава в Интернет страниците на иракските министерства или чрез Съюза на иракските бизнесмени, но за да участва чужда фирма в търг тя предварително трябва да има иракски партньор или да е регистрирана там с представителство.

“Щастлив съм да приветствам участниците в първата среща на българския и иракския бизнес след началото на военните действия в Ирак”, каза д-р Хасан Ал Бармауи, председател на Асоциацията на арабските търговски палати към по време на среща с фирми от Ирак, чието посещение беше организирано от Българо-иракската търговско-промишлена палата. Срещата се проведе на 5 октомври в БТПП.

В момента в Ирак не съществува Свободна зона за търговия. Всичики регистрации на чужди фирми в Ирак направени преди войната са анулирани и в момента такава регистрация се извършва в Министерство на търговията в Ирак.

Участниците в иракската делегацията проявявиха интерес за сътрудничество с български търговци и производители в областите: търговия, електроуреди, машини и съоръжения, общо договаряне.

Back   HOME 7 октомври 2005 г.