Българо-турски бизнес форум организира БТПП

„Именно днес, в този исторически за вашата страна момент, ние сме тук заедно, за да затвърждаваме търговско-икономическите връзки между страните ни”. С тези думи председателят на БТПП Божидар Божинов приветства участниците в среща на Българо-турския бизнес съвет, която се проведе на 4 октомври 2005 г. Няколко часа по-рано Турция официално започна преговори за членство в Европейския съюз.

Събитието беше съпроводено с българо-турски бизнес форум, организиран от Палатата по повод официалното посещение на турския министър на външната търговия и митниците у нас Кюршад Тюзмен. Във форума участваха над 100 български и турски фирми от областите текстил, строителство, туризъм, винопроизводство, уреди за преработка на газ и петрол за вътрешния и външен пазар, бяла техника и т.н.

В приветствието си по време на форума министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви готовността на България да сподели своя опит по нелекия път, който очаква турските бизнесмени в процеса на подготовка за присъединяване към единния пазар на ЕС.

Председателят на БТПП от своя страна призова двамата министри в разговорите си да обърнат внимание на проблемите, свързани с инфраструктурата и контрола на българо-турската граница.

Председателят на Турско-българския съвет Ялчин Егемен обяви предстоящи инвестиционни проекти на турски предприемачи у нас като построяването на трети завод на „Шишеджам” и строителство на жилищни комплекси. Той каза, че за тях интерес представлява Хасково като регион със солидната си земеделски продукция и близкото рязстояние до съседската страна.

Турският министър на външната търговия и митниците също се обърна към участниците във форума като акцентира върху добрите макроикономически показатели на България и активния икономически обмен между двете страни, което трябва да е предпоставка за увеличаване на съвместните инициативи.

Българо-турския бизнес съвет е създаден през 1991 г. , за да подпомага сътрудничеството между двете страни. По линия на Съвета са проведени над 30 бизнес-форума и други инициативи за насърчаване на икономическото сътрудничество между България и Турция, осъществяват се редовни търговски консултации на фирми и срещи с представители на българското и турското правителство.

През юли 1998 г. е подписано Споразумение за свободна търговия между Турция и България и търговията с промишлени стоки е напълно либерализирана. Общо за периода 1992 – юни 2005 г. Турция е инвеститор №16 в Бълтария с инвестиция на обща стойност 133, 3 млн. щ. долара. Само за първите шест месеца на тази година инвестициите са достигнали 20, 3 млн. щ. долара., а стокообменът се е увеличил с 41%.


Back   HOME 7 октомври 2005 г.