Японска бизнес делегация ще посети България през септември

В началото на септември японска бизнес делегация и мисия на КЕЙДАНРЕН – Федерация на икономическите организации, ще посети София и ще вземе участие в 19-та смесена сесия на Българо – японския икономически съвет към Българската търговско-промишлена палата. Тя ще се проведе в сградата на БТПП на ул. “Искър”9 на първи септември. През октомври от японска страна се очаква голяма бизнес мисия в България и Румъния. Това стана ясно по време на среща на ръководството на Българската търговско-промишлена палата с президента на ДЖЕТРО Хироши Цукамото и представители на японската организация. По време на срещата стана ясно, че интересът на японските компании към българския пазар все повече нараства. Освен към добре познатото българско кисело мляко, японските предприемачи вече проявяват интерес и към нашето вино, както и към участие в инфраструктурни проекти у нас.

ДЖЕТРО е официална организация за развитие на външната търговия с голямо влияние сред деловите и обществени среди в Япония. Създадена е през 1958 г.. През 21 век дейността й е насочена към насърчаване на чуждите инвестиции в Япония и подпомагане на малките и средни японски фирми да развиват общия си потенциал да изнасят продукция и услуги. Организацията има 76 офиса в 56 страни и 36 регионални представителства в Япония. Основните дейности на ДЖЕТРО са свързани с насърчаване на директни чужди инвестиции в Япония, подпомагане на чуждестранни фирми да навлязат на японския пазар, улесняване на икономическия растеж в развиващите се страни, сътрудничество при икономическо партньорство, подпомагане на малките и средни предприятия в Япония, подкрепа за възстановяващи се райони в Японската страна, поддържане на актуална информация за международната икономическа ситуация, подпомагане на японския бизнес в чужбина, изследване на развиващи се икономики.

ДЖЕТРО е стратегически партньор на Българската търговско-промишлена палата, с която има подписано споразумение за сътрудничество още от 1977-ма година за подпомагане на двустранните икономически отношения чрез обмен на информация и делегации, организиране на изложби и др.. Двете организации са провели редица семинари и обучения. След като закрива представителството си у нас преди години, сега организацията прави стъпки за откриването му отново.

Освен с ДЖЕТРО БТПП поддържа активни двустранни отношения и с Търговските палати в Токио, Осака, Нагоя, Японската търговско-промишлена палата, Осакския институт за външна търговия, КЕЙДАНРЕН – Федерация на икономическите организации, РОТОБО – Японско управление за търговия за Русия и Югоизточна Европа при японското министерство на икономиката, Японската организация на работодателите.

В БТПП са регистрирани 17 фирми с японско участие – 9 дружества със 100% японски капитал, 3 смесени дружества, 5 представителства.

Към БТПП работи Българо – Японски икономически съвет, който съдейства за стимулирането и насърчаването на директните инвестиции от Япония, подобряване обмена на информация и координация между бизнеса и държавните институции с цел развитие на българо-японските отношения. В момента БЯИС има 75 членове. Дейността на съвета се осъществява чрез организиране на двустранни бизнес форуми в България и Япония, на които се разглеждат въпроси от взаимен интерес на двете страни и провеждане на двустранни бизнес срещи и посещения.

Back   HOME 24 август 2005 г.