Посланикът на Ангола се срещна със зам.-председателя на БТПП

Възможностите за подновяване на бизнессътрудничеството между България и Ангола бяха тема на срещата на зам. – председателя на БТПП Цветан Симеонов и посланикът на Република Ангола Н. Пр. Ген. Филипе Монимамбу /Gen. Filipe F. Monimambu/.

“Двете страни са традиционно приятелски настроени, но липсват търговско-икономически връзки между тях от 1989 г. Затова нашата цел тук и сега е да възстановим, стимулираме и развием бизнес контакти между български и анголски фирми.” Това каза по време на срещата посланик Филипе Монимамбу.

Заместник-председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази готовността на палатата да съдейства за търговско-икономическото сътруничество между България и Ангола и представи някои от възможностите за бъдещо партньорство.

Особен интерес за търговско сътрудничество анголският посланик прояви към българските фармацефтични компании и износа на медикаменти и медицински материали от България за Ангола.

Беше обсъдена възможността делегация от Ангола да посети нашата страна по време на Пловдивския панаир през есента, а в последствие да се разменят делегации на експертно ниво за оживяване на българо-анголските икономически отношения и Смесената комисия.

По данни на анголската република от 1995 г. стокообменът между двете страни е 500 хиляди долара, според българската статистика – той се е движил през годините дт 1989 до 2005 между 100 и 400 хиляди долара. По информация на Министерство на икономиката от 1995 г. до днес вносът от Ангола е нулев. България изнася предимно етилов и друг вид алкохол – 30% от износа за анголската държава, 24% - дрехи втора употреба, 22% - плодови сокове, 18% карбонати и прекарбонати.

На срещата присъства и г-н Алваро Кубанза /Alvaro Kubanza/ Първи секретар на Посолството в Белград - Сърбия и Черна гора.

На 12.07.2005 г. беше подписано споразумение от Анголската страна за сътрудничество на Търговско-промишлената палата на Ангола и БТПП.

Back   HOME 26 юли 2005 г.