БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Представители на ръководството на БТПП се срещнаха с извънредния и пълномощен посланик на Виетнам у нас – Фам Куок Бао

“Една от основните ми задачи тук е да съдействам за задълбочаване и стимулиране на икономическите и търговски отношения между Виетнам и България.” С тези думи извънредния и пълномощен посланикът на Виетнам у нас – н.пр. Фам Куок Бао се срещна с председателя на БТПП Божидар Божинов.

Посланикът очерта намеренията на Виетнамската страна за подобряване и стимулиране на бизнес - отношенията с България. Той покани български предприемачи да посетят Виетнам възможно най-скоро.

До момента една от основните пречки пред виетнамските бизнесмени да дойдат на българския пазар е визовият проблем и издаването на дългосрочни визи за посещение на виетнамски граждани в нашата страна. Въпреки това, един от най-големите производители на брашно във Виетнам и собственик на мелница идва именно в България за закупуване на зърно, стана ясно по време на разговора.

На срещата присъстваха и търговският представител на Виетнамското посолство у нас Ле Зъ Хъонг и председателят на Японско – български икономически комитет и член на ИС на БТПП Георги Стоев.

Между България и Виетнам съществува неизползван потенциал за нарастване и диверсифициране на двустранния стокообмен. Българският износ за Виетнам все още е твърде ограничен. Търговското салдо е отрицателно за нашата страна. За миналата година България е изнасяла за Виетнамската страна най-много инсектициди, полиспаски, черупкови плодове, вина, медикаменти, електрически транформатори, а е внасяла каменни въглища, недекофеинизирано сурово кафе, облекла, обувки, пипер. Общият стокообмен за миналата година възлиза на 16,4 млн.щ.д.

Българската - и виетнамската търговско-промишлени палати имат подписано споразумение за сътрудничество още през 1998 г.. В БТПП са регистрирани 46 дружества, от които 41 със 100% виетнамски капитали, 5 – със смесено участие.

В началото на миналата година българска бизнес делегация, организирана от БТПП посети Виетнам. През юли 2004г. палатата организира Българо-виетнамски бизнес форум по повод гостуването на виетнамски предприемачи у нас, водени от председателя на Народния съвет на гр. Ханой – проф.д-р Фунг Хъу Фу.

Back   HOME 22 юни 2005 г.