БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Близо 300 фирми от Турция и България се събраха на
Българо-турски икономически форум в София

Над 130 турски и повече от 150 български фирми се включиха в Българо-турския бизнес форум в “Кемпински хотел Зографски” в София. Събитието беше открито от министъра на икономиката Милко Ковачев, държавния министър на Република Турция Кюршад Тюзмен и председателя на БТПП – Божидар Божинов.

“Това, че има толкова много фирми не е учудващо. Ние сме съседни страни и сме пример за добро сътрудничество на Балканите” – каза при откриването Божидар Божинов. Турция е на второ място по стокообмен на Балканския полуостров. При това всички тези хубави данни са постигнати само за последните 16 години. Освен хубавите неща обаче бизнесът има много проблеми. Един от тях е пътя Истанбул – София, който искаме да стане магистрала. Друг проблем – това са документите за преминаване на стоките по граничните пунктове. Бизнесът настоява документите да се унифицират. Това ще намали образуващите се в момента огромни опашки по митниците и задръстванията по границите” – каза още председателят на Българската търговско-промишлена палата.

Министърът на икономиката Милко Ковачев изтъкна, че българската икономика е функционираща пазарна икономика и страната ни е добро място за бизнес. В подкрепа на този факт, предстои подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз и ефектът от този акт е положителен в редица насоки.

По време на форума Ковачев подчерта, че Турция има все по-ясна европейска перспектива и това е важно за България, защото винаги сме изповядвали позицията, че никоя страна на Балканите не може без съседите си.

Според министъра на икономиката перспективните направления за сътрудничество между България и Турция са изграждането на смесени предприятия, участието на турски фирми в големи инфраструктурни и строителни проекти и не на последно място развитието на сътрудничеството в туризма.

 
Back   HOME 12 април 2005 г.