БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Новият ръководител на икономическия отдел към Немското посолство в България се срещна с представители на ръководството на БТПП

“От три седмици съм в България и Българската търговско-промишлена палата е една от първите организации, които посещавам.” Това сподели новият ръководител на икономическия отдел към посолството на Германия у нас – Бернд Гантер при срещата си с председателя на БТПП Божидар Божинов и зам.-председателя на палатата Владимир Пенков.

“Много добре работим с Германия и като търговска палата сме горди, че имаме дългогодишни традиции. Българският бизнес си сътрудничи активно с немския”, каза по време на срещата Божидар Божинов.

“Вече разрбах, че има тясно сътрудничество между Германо-българската индустриално-търговска камара и БТПП и се радвам, че и през следващите години ще работим активно в тази насока” – подчерта Бернд Гантер.

По време на срещата Бернд Гантер се запозна с широката дейност, която извършва БТПП и голямата членска маса, сред която 157 регистрирани фирми със сто процентно немско участие, 132 търговски представителства, 229 смесени фирми.

Българската търговско-промишлена палата е единствената организация, която предоставя свободен достъп до информация за своите членове. Немските фирми могат диретно да посещават регистъра на БТПП и да се обръщат за съдействие към палатата, беше подчертано още по време на срещата.

Със своите над 44 хиляди члена БТПП формира над 70% от търговската и производствена дейност в България. Близо 55% от работещите у нас са заети в тези фирми.

Германия заема четвърто място по чуждестранни инвеститори у нас. За периода 1992 – юни 2004 г. общият размер на германските инвестиции в България е 715,2 млн.щ.д.. Вносът от Германия през 2003 г. възлиза на 1370,3 млн.евро, а през 2004 – 1693,7 млн.евро. Германия заема първо място по внос – 14,58% за миналата година и второ място по износ – 10,22% за 2004 г.

Back   HOME 11 април 2005 г.