БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Общо събрание на АВС, 4-5 април, 2005г., Атина, Гърция

В периода 4-5 април в Атина се проведе общо събрание на Асоциацията на Балканските Палати – АВС, чийто член е и Българската търговско-промишлена палата. БТПП беше представлявана от зам.-председателя на палатата Красимир Дачев.

В присъствието на представители на всички 10 палати - членове на Асоциацията, зам.-министърът на външните работи на Гърция г-н Eврипидис Стилианидис обяви, че Гърция е готова да предаде опита си при присъединяването към ЕС на съседните страни, поели към членство в европейското семество; да помогне за възстановяването на инфраструктурата на Балканите; да подпомогне бизнеса и да координира действията си с останалите Балкански страни за намаляване на бедността.

Гърция предвижда 200 млн.евро за икономическото възстановяване на Балканите. Тези средства ще се използват за: инвестиции; малки проекти, разпределени от гръцките дипломатически мисии в региона, както и за инфраструктурни проекти – чрез държавни поръчки. Проектите, свързани с инфраструктурата между България и Гърция касаят продължаването на жп линията и автомагистралата между София и Солун, както и свързване на градовете Комотини и Кърджали с модерна транспортна линия.

По време на срещата бяха обсъдени следните въпроси: Стратегически цели на развитието на транспортната инфраструктура в Югоизточна Европа и финансови средства за насърчаването му; SP/BAC инициативи на предприемачите в Югоизточна Европа; възможности за предоставяне на сателитни услуги – връзки чрез сателитен оператор HELLAS SAT. Работните групи към АВС направиха редовни доклади за дейността си. Партньорският проект ABC-DIHK беше представен от Едуард Шварц, с обзор на дейностите на проекта през 2004г. и програма за настоящата година. Членовете на АВС обсъдиха и бъдещето на организацията обединявайки се около мнението, че е крайно време да кажат истинските проблеми на своите правителства и да настояват крайно за тяхното решаване. “Предприемачите на Балканите, също така, трябва да бъдат обучени да предлагат качество”, каза на срещата зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев. По думите му един от приоритетите на АВС трябва да е по-активното участие в проекти на Европейската комисия. “АВС трябва да продължи обучението на предприемачите с цел по-добрата им информираност за възможностите, предоставяни от ЕС и изискванията на Европейския пазар.”

На срещата бяха проведени дебати във връзка с плана на АВС да промени настоящия си статут.

Палатите, членове на АВС поднесоха поздравленията си по случай 25 годишнината от съзването на Съюза на гръцките ТПП към г-н Касиматис. Годишнината бе отпразнувана с прием в присъствието на премиера на Гърция, министри, посланици, членове на ТПП и други официални лица.

Back   HOME 8 април 2005 г.