БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Латвийският бизнес проявява голям интерес към България

Български и латвийски фирми могат да си сътрудничат успешно в бизнеса с дървени къщи. Това е само един от начините за подобряване на бизнес отношенията между българските и латвийските предприемачи. Това стана ясно след среща на Георги Стоев – член на УС на БТПП и Янис Лея – генерален директор на Латвийска търговско-промишлена палата по време на Българо-Латвийски бизнес форум в Рига. Българска бизнес делегация, организирана от Българската търговско-промишлена палата е на посещение в Латвия, в рамките на визитата на президента Георги Първанов. В Българо-латвийския бизнес форум участваха 30 наши фирми с 32-ма представители от различни области: машиностроене и металообработка, хранително-вкусова промишленост, транспорт и строителство, недвижими имоти, туризъм, текстилна индустрия, търговия и консултантска дейност и др.От латвийска страна участваха около 60 фирми.

По време на българската визита в Рига президентът на Латвия – г-жа Вайра Вике Фрайберга посъветва България да почерпи пример от тяхната страна в реформите по пътя към ЕС.

Активният стокооборот между България и Латвия всяка година се увеличава с повече от 20%, а общият стокообмен е около 11 млн. долара, отчетоха президентите на двете страни. Само за година латвийските туристи, посетили България са били 3 пъти повече. През 2004 г. у нас са дошли 3 700 души. Вносът от Латвия е нараснал с 45%, а износът от България е бил с 15% повече. Основните стоки, които се търгуват между двете страни са вино, медикаменти, апаратура. Президентът на Латвия отбеляза, че делът на инвестициите в БВП на страната са едни от най-високите сред европейските държави.

Според българския държавен глава и двете страни вече са членове на НАТО, скоро и България ще се присъедини към ЕС, а това е предпоставка за гарантиране на стабилността на бизнес контактите. Георги Първанов допълни, че България трябва да се използва от латвийските фирми като врата към Балканите, а инвестициите у нас са инвестиции в целия свят.

Back   HOME 22 март 2005 г.