БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


БТПП и Унионкамере – Рим подписаха споразумение за сътрудничество

Споразумението беше подписано по време на българо-италиански семинар - “Ролята на търговските палати за развитието на бизнеса и разширяването на външната търговия между България и Италия и страните от ЦЕИ”

Събитието беше организирано съвместно от БТПП и Унионкамере – Рим, в рамките на програмата на Централната Европейска инициатива.

Лично председателят на БТПП – г- Божидар Божинов откри събитието с думите: “Дошли сте на едно добро място, в добър момента!”

България предоставя много добри възможности за чуждите инвеститори и определено благоприятна почва за инвестиции – в инфраструктура, транспорт, железопътни връзки. България – това е Балканският полуостров, това са 150 млн. жители. На Балканския полуостров съществува зона за свободна търговия, което дава още по-големи възможности за трансфер на стоки”, каза пред участниците в семинара Божидар Божинов. “Страната ни работи за създаването на все по-добри условия за развитието на бизнес у нас, за понижаване на данъчната тежест за фирмите и намаляване на корпоративния данък. Това са все възможности, които могат да се използват от Вас” – призова още председателят на БТПП.

“България се характеризира с все по-благоприятен бизнес климат!” Тази оценка даде г-н Данте Бранди – търговско-икономически съветник при Посолството на Италия в България. “Условията са изключително благоприятни в тази част на Европа. Последните данни за търговско-икономическите отношения между България и Италия са многообещаващи. Това е още един знак, че България е добра почва за италианските инвеститори” – каза още Данте Бранди.

Специални гости на събитието бяха и Аугусто Стрианезе – зам.-председател на УнионКамере – Рим, Алберто Мантовани – председател на Търговска палата – Модена, Джованни Саки – директор – ИЧЕ, Джачинто Боско – директор – ПромоФиренце, Константин Расновеану – зам.-председател на ТПП-румъния, Карло Спаньоли – директор – УнионКамере – Рим, член на Секретариата на ЦЕИ.

В семинара участваха представители на Регионални търговски палати от страната, както и търговски палати от Италия, Румъния и Хърватска.

Успоредно със семинара в България пристигна на посещение италианска бизнес мисия, която проведе срещи с представители на български фирми.

Италия е на първо място във външнотърговския стокообмен на България за 2003 г./14% от общия износ и 10.2% от общия внос на България/. Стокообменът между България и Италия за 2003 г. е 2141.3 млрд.щ.д., а за 8-те месеца на миналата година – 1 693.7 млрд.щ.д..

По инвестиции Италия е на 6-то място пред инвеститорите за периода 1992 – юни 2004г. с обем на инвестициите 669.1 млн.щ.д./ най-големи инвеститори до момента – Уникредито и Миролио/.

Общо регистрираните дружества в БТПП с италиански капитал към септември 2004г. са 675 : 247 - със 100% италиански капитали; 374 – смесено участие; 54 – представителства на италиански фирми.

Back   HOME 16 март 2005 г.