БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Нова възможност за участие на българските фирми във възстановяването на Ирак

От 4 до 7 април тази година българска бизнесделегация ще участва във Второто световно изложение - договаряне за възстановяването на Ирак. То ще се проведе в Международния панаир МАРЖ Ал Хамам в Аман, Йордания.

Асоциацията на българо-арабските икономически камари към БТПП организира посещение на изложението за представители на български фирми с интерес за участие в процесите на възстановяване на Ирак. Министерството на икономиката подкрепя българските фирми, които проявяват интерес за участие и за втори пореден път заместник-министърът на икономиката Радослав Бозаджиев се очаква да оглави българската бизнесделегация. Икономическото ведомство предоставя за използване национален павилион за българските фирми, в рамките на изложението.

Две хиляди и петстотин проекта за възстановяване на Ирак създават огромно търсене на материали, машини, оборудване и екипировка за тяхното изпълнение. Международната общност е осигурила над 51 млрд.щ.долара като в дългосрочен план сумите за възстановяване на Ирак ще достигнат 150 млрд. долара. Фирмите могат да участват в процесите на възстановяване на електропреносната мрежа и електроснабдяването, в областта на водоснабдяването, петролната индустрия, здравеопазването, транспорта, селското стопанство, телекомуникациите и инфраструктурата. Ирак се нуждае спешно от всичко необходимо за изпълнение на инфраструктурни проекти, болнично и фармацефтично обслужване и лекарства, железопътни пътища, храни и образование, системи за сигурност, мостове и магистрали.

Изключително голямото търсене на материали и технологии за ключовите сектори на иракската икономика се очаква да надхлърли сумата от 150 млрд. долара в дългосрочен план. За възстановяването на страната в следващите 5 години ще бъдат необходими 60 - 70 млрд. долара.

Възстановяването на Ирак - 2005 ще събере на едно място купувачи, производители, доставчици и контрактори, като ще им даде възможност за директен достъп до ръководители на проекти, правителствени представители и огромен брой хора, вземащи решения и въвлечени в икономическото възстановяване на Ирак. Първостепенни американски, британски и други международни контрактори и местни подизпълнители, които са водещи икономически фигури на близкоизточния пазар, ще участват в изложението.

В Аман изложителите ще имат възможност да се срещнат и да установят делови отношения и с иракски, йордански и други близкоизточни фирми и представители.

Back   HOME 14 март 2005 г.