БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


Естонска делегация посети БТПП

Естония проявява интерес към инвестиране в страната, това стана ясно по време на среща на г-н Хейки Кранич – бивш министър на финансите и екологията на Естония и председателят на Българската търговско- промишлена палата г-н Божидар Божинов. В разговорите участваха г-н Георги Стоев – член на Изпълнителния съвет на БТПП, г-н Борис Халачев – почетен консул на Естония за България, г-н Христо Етрополски – държавен експерт в Българска инвестиционна агенция.

По време на срещата бяха очертани основните области, които представляват интерес за чуждите инвеститори у нас – туризъм, инфраструктура, енергетика, строителство, химическа промишленост.

От естонска страна беше подчертан интерес към сферите на телекомуникациите, туризма и придобиването на собственост в България.

Естония е на 89-то място по стокообмен с България. За единадесетте месеца на миналата година тоя се е увеличил с 25,9%; вносът на естонски стоки е нарастнал с 262%, а износът на България е намалял с 14%. Най-голям дял в износа ни за Естония заемат вината, електрически транформатори и медикаменти. От Естонската страна у нас се внасят предимно телевизионни апарати, части и принадлежности за автомобили, риба и консерви.

Влизането на Естония в ЕС дават възможност за увеличаване на търговията между двете страни и засилване на икономическите отношения.

Back   HOME 17 февруари 2005 г.